Jan Fingerland: Kam zmizel Kim aneb Severní Korea se bez něj možná obejde

15.10.2014 16:31

Kam zmizel Kim? Řeč je o severokorejském vůdci Kim Čong-unovi, který se po několik týdnů vůbec neobjevoval na veřejnosti ani před televizními kamerami.

Jan Fingerland: Kam zmizel Kim aneb Severní Korea se bez něj možná obejde
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Teprve když už povyk byl příliš veliký, severokorejská média zveřejnila snímky, na nichž se vyskytuje Kim vybavený elegantní holí. Vyřešila se tím ale záhada, kdo vlastně řídí KLDR a kam ji vlastně vede?

Když vůdce snad nejuzavřenějšího režimu na světě „zmizel“, vyvolalo to divoké spekulace. Například že je to další z jeho podivínských kousků, nebo že je vážně nemocen a umírá. Případně dokonce, že byl svržen.

Jeho nepřítomnost budila o to větší pozornost, že se neobjevil ani na oslavách výročí založení Korejské strany práce nebo na založení KLDR.

Zajímavé je, že spekulace o převratu v Severní Koreji sice nikdo nejmenoval na prvním místě, ale ani zcela nezavrhoval. Spekuluje se totiž o tom, že některé Kimovy kroky znepokojily starší členy vládnoucí kliky.

Například poprava Kimova strýce a odstranění dalších osobností od moci mohla vyvolat u starší generace paniku a snahu zachránit se před další vlnou čistek.

Ještě jiná teorie počítá s tím, že korejské vládnoucí klice vadí, že Kim nedokázal zajistit odstranění některých zahraničních sankcí, a tedy ani zajistit přístup k luxusnímu zboží pro příslušníky této mocenské elity.

A to přesto, že Kimova vláda se vedle různých provokací pokusila udělat vstřícné kroky vůči nové vládě v Jižní Koreji, což se ovšem obešlo bez reálných výsledků.

Stejně tak se Obamova administrativa úspěšně brání tomu, aby se nechala vláčet severokorejskými provokacemi. Totéž zřejmě platí i pro Čínu, která je nevypočitatelností svých korejských přátel také unavena.

Snad tedy celá aféra se zmizením a znovunalezením třetího Kima byla od začátku vypočítaným divadlem, které testovalo zájem světa.

Analýza BBC tvrdí, že odstranění Kim Čong-una není ani v budoucnu nepravděpodobné, protože v Severní Koreji není prostor pro nějakého Kimova nástupce. Jeden jeho bratr je v zahraničí a druhý má údajně mimořádně změkčilou povahu a je závislý na drogách.

Jediná sestra Kim Jo-čong by prý byla pro severokorejskou machistickou společnost jako vůdkyně nepřijatelná.

Na druhou stranu by v případě, že by Kim Čong-un skutečně vážně onemocněl, musela vládnoucí elita situaci nějak řešit. Je pravděpodobné, že Kim není absolutním vládcem, jako by jeho děd a snad i otec, a musí se do nějaké míry spoléhat na své okolí. Údajně se při svém příchodu k moci obrátil zejména na armádní generály a vůbec lidi ze silových struktur.

Jak ovšem tvrdí agentura Bloomberg, situace v Severní Koreji se v posledních letech podstatně změnila a role režimu vůči společnosti se mění. V této jinak velmi chudé zemi zavládla umírněná prosperita, která je paradoxním důsledkem kolapsu průmyslu i zemědělství a následného masového hladomoru na konci 90. let.

Obyčejní Severokojejci se tváří v tvář nebezpečí smrti začali starat sami o sebe. Ztratili zábrany porušovat zákony a vytvořili si vlastní postupy, které režim buď nebyl schopen uhlídat, nebo je dodatečně částečně legalizoval.

Tak vznikla praxe, v níž zemědělci mohou na tržištích prodávat část svých přebytků a dělníci si zřídili vlastní malovýroby, ovšem s počinkem z nástrojů a materiálu ukradených ve státních továrnách.

Jde vlastně o obdobu někdejšího sovětského NEPu z první půle 20. let. To mělo několik zajímavých důsledků.

Zaprvé se stabilizovala severokorejská ekonomika a podle jihokorejských odhadů pomalu, ale trvale roste. Za druhé se poprvé po desetiletích tamním zemědělcům daří uspokojit domácí poptávku a lidem se tedy daří lépe než dříve.

Třetí důsledek je ovšem nejzajímavější. Někteří lidé relativně zbohatli a nebudou se chtít tohoto výdobytku vzdát. Jiní se přinejmenším naučili, že jejich přežití nezávisí nutně na oficiálních strukturách.

To může vést k tomu, že Kim Čong-un, ať už je zdravý, nemocný nebo ohrožený pučem, bude poslední generací Kimů. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…