Jan Jůn: Jen humanitární pomoc v Iráku nepostačí

14.08.2014 22:30

Prohlášení britského premiéra Camerona – po předčasném návratu z dovolené a dvou zasedáních rady Cobra pro výjimečné situace – že Británie se bude v boji proti hrdlořezům Islámského státu v Iráku angažovat většinou jen v rámci „humanitárních“ operací, jsou poněkud nepřesná.

Jan Jůn: Jen humanitární pomoc v Iráku nepostačí
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Možná záměrně, aby nebylo možné vládu obviňovat z harašení zbraněmi rok poté, co parlament odmítl pomoci povstání proti režimu diktátora Asada v Sýrii, a posílil tak nejen jeho, ale i extremisty dnešního Islámského státu. 

Je to však od britského premiéra zároveň zbytečně opatrné, už i vzhledem k rychle rostoucí podpoře britské veřejnosti pro rázný krok proti soldatesce islamistů, podle průzkumů veřejného mínění, například You Gov, na pozadí kritických prohlášení řady vůdců politických stran i vojenských expertů. 

Ti všichni požadují, aby Británie nezůstala jen u humanitární pomoci, ale aby vyhověla žádostem Kurdů i irácké vlády a připojila se k Američanům v leteckých úderech proti Islámskému státu. Nejnověji to požadovali například i vlivný exministr obrany Liam Fox v deníku Daily Mail a bývalý velitel britských jednotek v Iráku plukovník Tim Collins v deníku Daily Telegraph. 

Ti se vyjádřili, že předstírání, že vítězící hrdlořezové Islámského státu a genocida iráckého obyvatelstva „nejsou náš problém“, a že nejen „neplníme naše morální závazky“, ale dokazujeme tak „vlastní politickou paralýzu Západu“. 

Je ovšem třeba dodat, že premiér Cameron nejen potvrdil vyslání letounů Hercules s humanitární pomocí tisícům jezídů, obklíčeným extremisty na vrchovině Sindžár, ale i letky stíhaček Tornado za účelem hlídkování nad oblastí a vrtulníků Chinook. Dodal ale, že Británie pomůže s dopravou francouzských a dalších zbraní Kurdům. Mohl ještě dodat to, o čem píší ve čtvrtek britské deníky, že totiž experti speciálních britských komand SAS už jsou v kurdském hlavním městě Irbílu a spolu se 130 americkými kolegy zkoumají situaci a že média hovoří též o britských dodávkách zbraní. 

Ve čtvrtek se však ukázalo, že většině jezídů se podařilo z vrchoviny Sindžár odejít do bezpečí a že mobilní a americkými zbraněmi – ukradenými irácké armádě – vyzbrojená vojska Islámského státu se nyní přesunula a snaží se odříznout sousední sever Sýrie od Turecka, a zničit tak demokratickou opozici – bez nebezpečí amerických leteckých útoků. 

Premiér Cameron to vše určitě ví a jeho mluvčí dal ostatně najevo po jednání s australským premiérem Tonym Abbotem v Londýně, že se hovoří i o „společnému zásahu proti širší hrozbě“, kterou je Islámský stát, takže proč to nepřiznat. Už i proto, že o tom budou jednat v pátek i představitelé Evropské unie. 

Britové jsou navíc pobouřeni dvěma kroky islamistů na domácí půdě. Na hlavní londýnské ulici Oxford Street rozdávali přívrženci Islámského státu letáky na podporu tzv. chalífátu Islámského státu a v Sheffieldu mávali černými vlajkami. 

Pokud by se tedy premiér Cameron vyjádřil jasně pro „zásah“ proti Islámskému státu, bude mít podporu. Soldateska Islámského státu, pro kterou lidský život – a ani zjevně ten vlastní – nic neznamená, by totiž mohla okupovat celý Kurdistán a desetitisíce Brity humanitárně zachráněných uprchlíků by pak čekala smrt. 

Po vítězství islamistů na Blízkém východě by Británii i Evropě hrozil návrat tisíců vlastních zfanatizovaných muslimů s unijními pasy a terorismus ve jménu globálního vítězství „chalífátu“. A to nelze připustit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…