Jan Koucký: Jednou se nám rozsvítí a budeme chtít opravdovou změnu. Jen aby už nebylo pozdě...

04.02.2017 9:10

Za necelých 10 měsíců nás čekají sněmovní volby. Zatím se zdá, že celý předvolební souboj se bude nést v duchu “všichni proti Andrejovi”.

Jan Koucký: Jednou se nám rozsvítí a budeme chtít opravdovou změnu. Jen aby už nebylo pozdě...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

ČSSD za ANO zaostává o více jak 10%. A zatím to nevypadá na obrat. KSČM může počítat s tradičním výsledkem. Miroslava Kalouska zřejmě čeka odchod do politického důchodu.

Lidovci se mohou díky spojenectví se STAN těšit i na výsledek kolem 10% a je velmi přavděpodobné, že to bude právě KDU, která pomůže Babišovi do premiérského křesla. No a ODS se bude snažit o překročení či alespoň dosažení desetiprocentní hranice. Po čtyřech letech v opozici velmi žalostný výsledek. Určitou šanci na udržení ve Sněmovně má SPD Tomia Okamury. A tím relevantní nabídky vlastně končí.

U Okamury se na chvilku zastavím, protože v diskusi pod svých předešlým textem mi bylo vyčiněno, že jsem SPD jako jasnou alternativu k současným stranám záměrně neuvedl, protože nadržuji Realistům Petra Robejška. Není to tak úplně pravda. Realisty jsem zmínil v závěru textu jako možnou alternativu pro pravicového voliče. A Okamuru jsem nezmínil proto, protože jsem ho nikdy nebral vážně. Když jsem si prohlédl stránky SPD a dočetl deset zásadních programových bodu, řekl jsem si, že tudy cesta opravdu nevede.

Přímá volba poslanců, starostů a hejtmanů by vnesla do parlamentní demokracie chaos. Stejně jako možnost jejich následného odvolání. Parlamentní demokracie má dostatek nástrojů, kterými mohou voliči potrestat konkrétního poslance či stranu. Navíc vždy by se našla určitá skupina lidí, která by permanentně zkoušela odvolat starostu či hejtmana. A to by ke stabilitě systému rozhodně nepřispělo.

Za druhý extrém považuji zákon o prokázání původu majetku a to se zpětnou platností. Už samotný zákon bez zpětné platnosti je hloupost a toto je hloupost na druhou. Navíc si myslím, že takto postavený a schválený zákon by byl protiústavní.

Zásadní otázkou nadcházejících voleb by měl být náš vztah k Evropské unii a migrační vlně. Vše ostatní je zástupné. Absolutně nechápu ty politické strany, které jsou schopny si měsíce vystačit s tématem EET. Osobně nejsem stoupencem elektronické evidence, ale současně to nepovažuji ani za národní tragédii. Spíš jsem zvědav, zda EET opravdu přinese ty slíbené miliardy. Navíc hysterie kolem zavírání hospod je přehnaná.

Venkovští hospodští nemají problém s EET, jejich existenčním problémem jsou prázdné hospody. Lidé se zkrátka odnaučili chodit do hospod. Navíc si myslím, že pokud jakýkoliv živnostník nemá cca dvacet ticíc korun na to, aby si pořídil pokladnu, tak je asi někde chyba a podnikat by neměl. A ještě kacířsky dodám, že už jsem zaznamenal názory, které říkají, že ke zdražení došlo všude tam, kde se nepřiznávalo.

Přál bych si, aby po letošních volbách vznikla vláda, která bude tvrdě hájit naše národní zájmy, naše hranice a naši měnu. Ostatně podobně se chovají všechny velké členské státy EU. To jen my menší se stále chováme uvědoměle v zájmu většího celku. A výsledkem jsou regulace, kvóty, sankce a euro. Budoucí česká vláda by se měla jasně zavázat, že o přijetí eura musí být vyhlášeno referendum. Dále není v našem zájmu, aby vedle společné zemědělské politiky vznikla i společná daňová politika. Daně musí zůstat v kompetencích národních států. V opačném případě bychom měli následovat Velkou Británii a vyhlásit referendum o setrvání v EU. Musíme si vybrat, zda chceme být bruselským protektorátem, nebo suverenním státem.

Je nutné hájit a obhájit ty kořeny, na kterých naše civilizace stojí. Není možné pod rouškou všeobjímajícího multikulturalismu dopustit islamizaci Evropy. Nošení či nenošení muslimského šátku v evropských školách je jen vrcholkem ledovce. Jestliže při návštěvách arabských států respektujeme tamější tradice a způsob života, měli bychom striktně trvat na tom, aby to fungovalo i opačně.

Při pohledu na českou politickou scénu jsem však skeptik. Nemáme odvážné politiky, kteří by se pustili do boje s bruselskou byrokracií podporovanou mainstreamovými médii. A přiznejme si, že po takových politicích není ani poptávka. Češi dlouhodobě jinak mluví a jinak volí. Na druhou stranu věřím, že se přeci jen najde subjekt, který to bude zkoušet znovu a znovu. Nepoleví v přesvědčování a nabízení alternativ. Třeba se nám jednou rozsvítí a budeme chtít opravdovou změnu. Jen aby pak už nebylo pozdě.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…