Jan Koucký: Tak tento dopis jsem dostat do schránky opravdu nechtěl...

24.10.2013 21:47

Ze schránky jsem si přinesl již třetí psaní od Andreje Babiše. Již potřetí se mě tento pán snaží přesvědčit, že jedině on zná recept na lepší život v České republice.

Jan Koucký: Tak tento dopis jsem dostat do schránky opravdu nechtěl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Copak o to, v předvolební kampani nás každá politická strana vábí na svou stranu. Každá strana nám seběvědomě oznamuje, že je to právě ona, která změní budoucnost k lepšímu. Proti tomu nelze nic namítat. Koneckonců od toho máme parlamentní demokracii. Problém nastává v okamžiku, kdy se objeví hnutí, které zpochybňuje celý polistopadový vývoj naší země.

Nedá mi to, abych se nezeptal, proč pan Babiš považuje polistopadový vývoj za tak špatný, když jemu samotnému se dařilo jako takřka nikomu v této zemi. Za 24 let se z Andreje Babiše stal druhý nejbohatší muž České republiky. Takže to u nás nemůže být zase tak špatné, když lze vybudovat něco jako Agrofert. Nebo že by to bylo systému navzdory? Myslím, že ne.

V jedné internetové diskusi se Martin Stropnický ohradil proti označení populista. Jedním dechem dodal, že dnes označujeme za populismus vše, s čím nesouhlasíme. Pan Stropnický se mylí. Populista či populismus jsou slova, která se stala součástí české politiky. A stalo se tak v okamžiku, kdy nám politici, bez ohledu na stranickou legitimaci, začali slibovat lepší zítřky bez práce. Kdyby se vyhlašovala cena Populista roku, Jiří Paroubek by vyhrál několik ročníků za sebou. V letošním roce by byl výběr velmi těžký. Kandidátů je hned několik. Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš či Tomio Okamura. Osobně bych hlasoval pro Andreje Babiše.

Je zajímavé, že v souvislosti s hnutím ANO se výhradně mluví o panu Babišovi. O jednotlivých krajských lídrech, snad s vyjímkou pánů Stropnického a Komárka, toho moc nevíme. Zřejmě je to záměr, protože hnutí ANO je názorově stejně nesourodé jako svého času Věci veřejné nebo Strana zelených. Lidé tak zjistí až po volbách, co si to vlastně zvolili. Nenechme se zmást, že má Babiš peníze. Bárta je měl taky a nebylo mu to nic platné. A kde má Adrej Babiš jistotu, že Martin Komárek opět neprozře a nepřeskočí na druhou stranu. A nenechme se opít rohlíkem, že dělení na pravici a levici je překonané. Není to pravda.

Přiznám se, že mě nejvíce pobavil Babišův program. Komentovat každou větu a každou oblast je prakticky nemožné. To bychom tu byli ještě dlouho po volbách. Vybral jsem si dvě části programu, na kterých lze hravě dokázat, že Andrej Babiš si cenu Populista roku 2013 právem zaslouží.

Na první pohled se může zdát, že podpora firem a investorů nemůže příliš souviset s požadavkem na zdravotně nezávadné, kvalitní a cenově dostupné potraviny. Při druhém pohledu však zjistíme, že tyto oblasti mají k sobě velmi blízko. Adrej Babiš chce stejné podmínky pro všechny. Přitom sám své podnikání založil na dotacích. Agrofert je největším příjemcem zemědělských dotací. Babiš mluví o potravinové soběstačnosti a zlevnění potravin. Jak ale vysvětlí voličům, že v roce 2010 lobboval za novelu Zákona o ochraně ovzduší, která zvýšila povinný podíl biopaliv v benzínu a naftě.

Podle ekonomů doplácejí spotřebitelé cca dvě koruny na litr pohonných hmot, což je za rok zhruba 15 miliard korun. Z této částky pak přibližně 10 miliard připadne Babišově Agrofertu. Nechce se mi věřit, že by Andrej Babiš nevěděl, že jednou z hlavních příčin růstu cen potravin je pěstování plodin pro výrobu biopaliv. Snad netřeba připomínat, že každé jaro zaplavuje naši zemi žlutá záře kvetoucí řepky. Místo brambor, obilí, kukuřice či vinné révy pěstujeme řepku a rádoby podnikatelé si na tom postavili docela výnosný byznys. A Andrej Babiš rozhodně nestojí stranou.

Už jednou jsme zde měli politika, který se označoval za křišťálově čistého. Jeho osud snad netřeba připomínat. A Andrej Babiš je obdobou Stanislava Grosse. Ani zlaté pozlátko nezmění fakt, že bonbon uvnitř je zkažený. Voliči už mnohokráte experimentovali. Do poslaneckých lavic posadili US-DEU, Stranu zelených či Věci veřejné. Vždy ale přišlo rozčarování. Jedině sázka na zavedené strany může být sázkou na jistotu. A když už hledáme alternativu, hledejme ji důkladně a neskočme na lep každému pekaři, který si myslí, že umí péct housky.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.