Jan Steiner: Kořeny zla leží v minulosti

14.09.2022 9:09 | Komentář

Konflikt na Ukrajině má kořeny už v minulém století – v Zákonu pěti klasů, jak nazvala autorská dvojice knihu, zabývající se polozapomenutými událostmi z počátku třicátých let minulého století.

Jan Steiner: Kořeny zla leží v minulosti
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

Dokumentarista Martin Mahdal a jeho kolegyně Markéta Adamcová se již v roce 2014 začali zajímat o u nás dosud málo prezentované téma hladomoru na Ukrajině v letech 1932 a 1933. šlo o řízenou genocidu, kterou až díky současnému konfliktu uznala i česká politika jako oficiální zločin proti lidskosti. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Po problémech v Doněcké a Luhanské oblasti se oba autoři rozhodli pro natočení dokumentu, který by dané téma zmapoval s pomocí dobových materiálů z otevřených archivů KGB. Tehdy se před oběma autory zavíraly v ČR dveře pro údajnou kontroverzi, přesto podstatná část materiálů k dokumentu vznikla. 

Když na počátku letošního roku došlo k ruské invazi na Ukrajinu, téma se stalo opět aktuálním. Martin Mahdal a Markéta Adamcová se tak rozhodli dokumentární film proměnit na dokumentární knihu, která před krátkým časem vyšla v Nakladatelství Olympia pod názvem Zákon pěti klasů. Tento zákon, související s procesem rozkulačení ukrajinského zemědělství, znamenal pro miliony Ukrajinců hlad a bídu, pro mnohé smrt. Podle některých údajů zemřelo na následky hladomoru, cíleně vyvolaného sovětským režimem, až 5 milionů lidí!

Kniha je vzácným materiálem ke studiu výše nastíněné historické problematiky i současných poměrů na Ukrajině. Mahdal a Adamcová střídají v dokumentární formě popis vlastních zážitků při natáčení v ukrajinských archivech s popisem dobových událostí, jak je podávají ukrajinští historikové a pamětníci. Kromě toho doplňují dokument o dosud v Čechách nepublikované vzpomínkové texty přímých aktérů a rozsáhlý fotografický materiál. Odhalují tak kořeny současného konfliktu, dlouhodobou nenávist mezi obě východními národy, pramenící ze vzájemných předsudků i vzpomínek na cílenou likvidaci Ukrajiny. 

„1933, 9.ledna, pondělí

V Charkově se dějí strašné věci z hladu. Kradou děti a prodávají salám z lidského masa. Lákají lidi na možnost koupit boty. Dokonce i v novinách se o tom píše. Ubezpečují, že úřady jednají, jak tomu zabránit, ale děti se pořád ztrácejí.“

I taková svědectví kniha přináší, včetně černých desek, na nichž jsou zaznamenány názvy stovek vesnic, které byly cíleně zcela vyhlazeny.

Zákon pěti klasů, dokumentární příspěvek k historii Ukrajiny a ukrajinského konfliktu, je jedinečnou publikací určenou všem zájemcům o moderní dějiny i dějiny 20. století, která poodhaluje roušku minulosti konfliktu, jímž veřejnost žije dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…