Jan Urbach: Americké zbrojovky skvěle vydělávají v Polsku

24.03.2019 21:50

Polský rezort obrany vydal v loňském roce na zbraně v přepočtu více než 77 miliard korun. Většinu z této částky, celkem 60 procent, inkasovaly americké zbrojovky, na domácí producenty zbyla jen menší část.

Jan Urbach: Americké zbrojovky skvěle vydělávají v Polsku
Foto: Archiv PL
Popisek: Zbraně, ilustrační foto

Internetový portál „Forsal“ připomíná, že výdaje jsou ve srovnání s rokem 2017 značně vyšší, tedy byly „jen“ asi 42 miliard korun. Loňské výdaje jsou největší v historii polského vojenského rozpočtu. Značnou měrou se na nich podílel nákup amerických letadel F-16. Největší částku ovšem inkasoval koncern Raytheon, dodavatel části systému Patriot PAC-3 MSE.

V tomto roce Američané dostali více než 30 miliard. Celkem ovšem do roku 2022 Raytheon vyinkasuje více než 100 miliard korun. Portál cituje z oficiálních statistik, že domácí zbrojovky se na vyzbrojování podílely jen asi 24 miliardami, což je podobná částka, kterou realizovaly od roku 2014.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…