Jan Urbach: Ani Soros nezachrání Michnikovu Gazetu Wyborczu?

19.09.2016 18:01

Majetkový vstup George Sorose do vydavatele polského listu Gazeta Wyborcza letos v létě nepomohl zbrzdit pád novin založených před čtvrt stoletím Adamem Michnikem. Navzdory finanční injekce od finančního spekulanta a filantropa mají být zlikvidována další regionální vydání a dojde k propouštění novinářů.

Jan Urbach: Ani Soros nezachrání Michnikovu Gazetu Wyborczu?
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Portál „Press.pl“ dodává, že již na podzim loňského roku došlo k likvidaci sobotních lokálních vydání ve dvaceti městech. Nyní mají skončit i v dva až tři jiné dny. Vydavatelství Agora, jehož vlajkovou lodí Gazeta Wybocza je, o tom již mělo v regionech informovat. Plyne z toho ztráta zaměstnání nemalého počtu novinářů a ke snižování stavů dojde i u vydavatele, tedy podniku Agora AS. Není to přitom tak dlouho, co Gazeta Wyborcza byla lídrem polského novinového trhu.

Nyní ji čte stále méně lidí, srovnání denní prodejnosti s obdobím před půl rokem ukazuje na pokles o 15 procent. Ekonomiku listu nepochybně ovlivňuje i ztráta privilegovaného postavení ve vztahu k vládní moci, které bylo zřejmé jak ve vztazích s levicí v minulosti a ještě nedávno s Občanskou platformou. Tíživou situaci listu Gazeta Wyborcza nevyvolala současná vláda, ale ukončení - podle mnohých nemravných - bezprostředních toků peněz a také fakt, že názorové zaměření listu nenachází odezvu u většího počtu polských čtenářů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla