Jan Urbach: Bude SPD hledat jiného kandidáta na kancléře?

15.12.2015 12:05

Výsledek pátečního hlasování o předsedovi německých sociálních demokratů byl prý pro stávajícího předsedu Sigmara Gabriela velkým šokem. Pozorovatelé dokonce hovoří o tom, že staronový předseda několik vteřin strnul, jakoby zvažoval, zda nemá podat rezignaci. Menší podporu – 62,6 procenta - měl přitom ovšem pouze Oskar Lafontaine v roce 1995, ale proti němu stál protikandidát Rudolf Scharping. " Süddeutsche Zeitung" píše o "fiasku", o „těžké porážce“ "Frankfurter Allgemeine Zeitung" a "Welt" o „bídném výsledku“.

Jan Urbach: Bude SPD hledat jiného kandidáta na kancléře?
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Sigmara Gabriela z letargie a židle zvedl potlesk sjezdových delegátů, kteří jakoby se potleskem vstoje snažili svému předsedovi nalít živou vodu. Náladu předsedy dostatečně vyjadřují jeho následná slova: „Nejdřív odevzdat hlas proti mně a potom stát a tleskat – to nemá smysl,“ řekl zklamaně auditoriu. Dodal, že nyní ví, že čtvrtina delegátů nesouhlasí s jeho politikou.  Nakonec ovšem prohlásil, že podpora 74 procent je vlastně dobrá a dává mu mandát k naplňování jeho politiky.

Ne všem ve straně, přinejmenším čtvrtině hlasující proti, se tedy líbí Gabrielův politický kurz vedoucí stranu do politického středu. Opozice odmítá mimo jiné jeho odpor proti dodatečnému zdanění vysokých majetků i prosazování smlouvy o volném obchodu s USA a Kanadou. Na toto téma mluvil v sobotu, pro Gabriela možná naštěstí již po volbách. Stranická levicová opozice chce více jasných levicových témat. Gabriel podle ní levici a sociální demokracii zrazuje.

Již před sjezdem Gabriel, nynější vicekancléř ve vládě Angely Merkelové, několikrát veřejně řekl, že se ve volbách do Spolkového sněmu za dva roky hodlá ucházet o post kancléře. Také na víkendovém sjezdu pronesl, že SPD chce Německu vládnout a nikoli jen spoluvládnout. „Jak dlouho budeš ještě jezdit k té Merkelové,“ ptá se prý Gabriela jeho dcera. „Slíbil jsem jí, že jen do roku 2017,“ pronesl na sjezdu.

Není ale jisté, zda S. Gabriel SPD do voleb povede. Podle pozorovatelů ho víkendový Berlín vážně oslabil a ve straně mohou nastat turbulence, které již několikrát němečtí sociální demokraté prožili. Pro stranu bohužel ale chybí viditelné nové osobnosti formátu například Willy Brandta, nedávno zemřelého Helmuta Schmidta nebo Gerharda Schrödera, které by mohly stanout v čele restartu SPD. A mizérie volebních neúspěchů trvá již příliš dlouho.

První den sjezdu SPD a několik hodin před sjezdem CDU byl zveřejněn průzkum volebních preferencí, který navzdory dlouhodobé kritice Angely Merkelové a její migrační politiky ukázal, že CDU/CSU by ve volbách získala 39 procent a SPD pouhých 24 procent. Kancléřka prý Gabrielovi poslala SMS s textem „Nezabývej se tím“. Není jasné, zda měla na mysli tento průzkum nebo fatální výsledek při volbě předsedy. Z jejího pohledu je to vlastně jedno.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…