Jan Urbach: Carter chce od Obamy uznání Státu Palestina

04.12.2016 21:40

Bývalý americký prezident Jimmy Carter žádá naléhavě končící administrativu Baracka Obamy, aby ještě před lednovým koncem Obamova funkčního období , diplomaticky uznala Stát Palestina.

Jan Urbach: Carter chce od Obamy uznání Státu Palestina
Foto: Archiv
Popisek: Palestina

V vodníku listu „The New York Times „ Carter uvádí, že Paletina byla již uznána 137 státy V roce 2009 Obama potvrdil prvky smlouvy podepsané v roce 1978 v Camp Davidu Menachem Beginem a Anvarem Sadatem. Izrael měl například stáhnout své ozbrojené síly z zemí, která byla okupována v roce 1967.

Podle amerického prezidenta měly hranice obou států vycházet z linie roku 1967. Carter srovnává situaci Palestinců žijících na okupovaných územích a postavení asi 600 tisíc Izraelců v osadách na okupovaných územích. Podle bývalého prezidenta izraelská snaha o budování jediného izraelského státu může vést k velké krizi, která by zničila izraelskou demokracii a vedla k mezinárodnímu odsouzení Izraele.

Carter nadále podporuje myšlenku dvou států a ve svém The Carter Center chce v nejbližší době hovořit s izraelskými i palestinskými představiteli o hledání mírových cest, ke kterému by mohly přispívat i mezinárodní mírové síly OSN.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…