Jan Urbach: Francie - Čtyři téměř rovnocenní kandidáti

21.04.2017 17:22

Necelých 100 hodin zbývá do zahájení prvního kola francouzských prezidentských vole. Podle průzkumu Harris Intercative bude Emmanuela Macrona volit 25 procent voličů a Marine Le Pen 22 procent. Společně na třetí příčce jsou s 19 procenty Jean-Luc Mélenchon a Francois Fillon. Na pátém místě je kandidát Benoit Hamon, kterého již podporuje jen 7,5 procenta voličů.

Jan Urbach: Francie - Čtyři téměř rovnocenní kandidáti
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Nedělní výsledky jsou těžko předvídatelné, ačkoli většina agentur dává nejvíce šancí centristickému Macronovi a Mariene Le Pen. Navdory všem aférám není zcela ztracená šance F. Fillona, kterého v posledních dnech opětovně podpořil bývalý prezident Nicolas Sarkozy a vyslovil se pro něj také ex-premiér Alain Juppé. Hamon potom jen odebírá hlasy levicovému Macronovi, a to tím spíše, že mnohé programové body mají společné. Pokud by kandidát socialistů odstoupil a podpořil Mélenchon, byla by docela reálná šance na zastoupení levice ve druhém kole voleb. Je nicméně jasné, že ke všem průzkumům je třeba přistupovat s určitou skepsí. Na případech referenda ve Velké Británii i prezidentských voleb v USA je vidět, jak jejich předpovědi mohou být ošidné.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.