Jan Urbach: "Hrdinské" bourání pomníků v Polsku

21.04.2022 21:37

Včera v Polsku zbořili další památníky postavené po 2. světové válce na památku Rudé armády. Jedná se o vesnice Międzybłocie a Siedlec ve Velkopolském vojvodství a vesnici Garncarsko nedaleko Vratislavi v Dolnoslezské vojvodství.

Jan Urbach: "Hrdinské" bourání pomníků v Polsku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: U hranic s Polskem

Připomeňme, že 4. března ředitel Institutu paměti národa Karol Nawrocki vyslal samosprávám apel, aby z veřejných prostranství odstranily názvy a symboly připomínající osoby, organizace, události nebo data symbolizující komunismus. Svůj apel k dokončení dekomunizace spojil s událostmi na Ukrajině.

Nawrocki se osobně zúčastnil odstraňování sochy Rudoarmějce stojící u budovy samosprávy v Siedlcu. Na jeho pamětní desce bylo uvedeno: „Věčná sláva hrdinům, kteří zahynuli v bojích o svobodu o nezávislost naší vlasti.“ a byl na něm umístěn symbol srpu a kladiva.

Ke zboření obelisku Rudé armády v Garncarsku na Dolním Slezsku, na němž je umístěn v ruštině nápis „Věčná sláva hrdinům padlým za čest a nezávislost sovětské vlasti.“ Je třeba uvést, že Garncarsko bylo do roku 1945 součástí Německa, a do hranic současného Polska se tak dostalo pouze díky vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem.

Karol Nawrocki již dříve oznámil, že na seznamu Institutu paměti národa je okolo 60 objektů určených k likvidaci.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla