Jan Urbach: Liberální Moderní na kraji propasti

26.05.2017 14:05

Z průzkumu polské společnosti Kantar Public vyplývá stálá podpora strany Právo a spravedlnost vedené Jaroslawem Kaczyńskim. V průzkumu má podporu 35 procent. O 14 procent zaostává opoziční Občanská platforma, podporuje ji 21 procent z připravených účastnit se voleb.

Jan Urbach: Liberální Moderní na kraji propasti
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Šéf propadající se strany Moderní Ryszard Petru, ženatý, otec dvou dětí, na snímku s nyní přiznanou milenkou, vdanou poslankyní Joannou Schmidt.

Strana s předsedou Grzegorzem Schetynou pomalu obnovuje své postavení hlavní opoziční síly, zejména na úkor propadající se dříve sebevědomé strany Moderní. Tito liberálové se velmi přiblížili hranici pěti procent nutných pro vstup do Sejmu, nižší parlamentní komory. Vzhledem k trendu vývoje jejich preferencí je dnešních 6 procent zřejmě „vstupenkou“ pod tuto hranici. Stálé místo v průzkumech má hnutí Kukiz’15, které nyní podporuje 10 procent potenciálních voličů. Zpět k mimoparlamentním perspektivám se vrací Strana demokratické levice (podpora 3 procenta) a nedaří se ani Polské lidové straně, kterou zřejmě sráží předcházejících osm let spolupráce s Občanskou platformou na 3 procenta. Podle průzkumu z poloviny května by se voleb účastnilo 60 procent voličů.

Tento čtvrtek mají Občanská platforma a Polská lidová strana oznámit společný postup v nadcházejících regionálních volbách, Společné kandidátky by se měly týkat zastupitelských sborů, ale nikoli vojvodských prezidentů. O situaci v Polsku si samozřejmě každý může myslet své, je ale otázkou, zda hodnocení je dáno znalostí situace. Co způsobuje tak jednoznačné vedení Kaczyńského strany v průzkumech veřejného mínění a proč do bezvýznamnosti odchází strana, která byla sdělovacími prostředky prezentována jako budoucnost země?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…