Jan Urbach: Němci tajně jednají s Trumpovým týmem

03.10.2016 9:07

Němečtí politici se připravují na možné zvolení Donalda Trumpa prezidentem a tajně se schází se zástupci jeho volebního štábu, napsal časopis „Der Spiegel“.

Jan Urbach: Němci tajně jednají s Trumpovým týmem
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Trump, vlajka německa

„Obavy o budoucnost vztahů mezi Německem a Spojenými státy v případě vítězství ve volbách Donalda Trumpa vedlo zástupce německé vlády zákulisně jednat s jeho poradci. „Je zřejmé, že v případné vítězství republikána může mít Berlín problémy", uvádí německý časopis. Německá vláda dlouhou dobu nevěřila ani v to, že Trump může být kandidátem Republikánské strany.

Nyní však nelze vyloučit možnost, že by se mohl stát 45. prezidentem Spojených států. Ministerstvo zahraničních věcí Německa a zástupci německého velvyslanectví ve Washingtonu se snaží navázat kontakty se štábem republikánů. S asistenty demokratické kandidátky Hillary Clintonovou se však němečtí úředníci setkávají otevřeně, ale jednání s lidmi Trumpa se snaží utajit. Dříve diplomaté jen sondovali situaci, kdežto teď už jednají víceméně pravidelně, uvádí se v článku.

Agentura Sputnik cituje, že „hlavním motivem pokusů získat informace o skutečných plánech Trumpa je obava, že americký prezident poprvé od konce druhé světové války může zrušit transatlantickou alianci" píše Der Spigel. V Berlíně se domnívají, že v případě zvolení, se Trump vzdá řady nejradikálnějších prohlášení, ale otázka o přerozdělení financování NATO však určitě bude nastolena a Německo bude muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…