Jan Urbach: Německá SPD se stále propadá, předstihla ji AfD

11.07.2018 16:37

Německá sociální demokracie (SPD) podle průzkumu společnosti „INSA“ v průzkumu stranických preferencí spadla na třetí místo. Předstihla ji Asociace pro Německo (AFD).

Jan Urbach: Německá SPD se stále propadá, předstihla ji AfD
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled od německého kancléřství na Spolkový sněm

Kdyby se volby uskutečnily v těchto dnech, jejich vítězem by se stala koalice CDU/CSU, která by získala 29 procent hlasů německých voličů. AFD na druhém místě by měla zisk 17,5 procenta a SPD 17 procent hlasů. Šéfová frakce AfD ve Spolkovém sněmu Alice Weidel k tomu uvedla, že je to pro Německo historický moment a důkaz toho, že se její strana stává lidovou stranou.

Asociace pro Německo nejvíce získává ve východních spolkových zemích. V Brandenbursku jí deklaruje podporu dokonce 22 procent voličů, v Durynsku 20 procent a v Meklenbursku-Předním Pomořansku 19 procent.

Současná vládní koalice by získala pouze 46 procent hlasů a nevytvořila by většinové uskupení. Ve spolkovém sněmu by ještě zasedli poslanci Zelených – 12 procent, Levice – 11 procent a Svobodné demokratické strany – 9,5 procenta. Připomeňme, že v loňských parlamentních volbách získala CDU/CSU 33 procent odevzdaných hlasů, SPD 20,5 procenta, AFD 12,6, Levice 9,2 a zelení 8 procent.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…