Jan Urbach: Polská levice se propadá

23.09.2019 21:31

Průzkum polské nadace CBOS (Centrum Badania Opinii Społecznej) ukazuje krátce před parlamentními volbami – uskuteční se 13.října – na předpokládané vítězství současné vládní strany Právo a spravedlnost a jejích koaličních partnerů. Zisk 54 procent by tak pro společenství vedené Jaroslawem Kaczyńskim dal možnost nejen vytvoření jednobarevné vlády, ale také pokračování v reformách, které strana považuje za nutné pro uzdravení a další rozvoj Polska.

Jan Urbach: Polská levice se propadá
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Opoziční blok Občanská koalice, jehož hegemonem je Občanská platforma, má podle tohoto průzkumu 27 procent potenciálních voličů. Zda vzestupu pomohlo, že volebním lídrem se stala Małgorzata Kidawa-Błońska, která nahradila předsedu Grzegorze Schetynu, není příliš jasné. Průzkum naopak přináší nepochybně lepší náladu pro Polskou lidovou stranu, na jejíž kandidátce jsou také kandidáti hnutí Kukiz´15, její preference totiž vystoupily na 9 procent.  Obavy naopak musí dopadat na představitele levice, která kandiduje na listinách Svazu demokratické levice. Pokles o 4 procenta na dnešních 6   je pravděpodobně důsledkem  problémů programových i personálních. Hranici vstupu do parlamentu se naopak blíží národní blok Konfederace, nyní se 4 procenty.  Průzkum proběhl ve dnech 12-19.září na reprezentativním vzorku 990 respondentů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…