Jan Urbach: Porošenko ve víru Panama Papers, činil se i jako prezident

11.05.2016 15:57

Opoziční frakce v ukrajinském parlamentu požadují vytvoření vyšetřovací komise, která by se zabývala v souvislosti s Panama Papers činností prezidenta Petro Porošenka. Z dokumentů dostupných po zveřejnění databáze dokumentů plyne, že Porošenko zakládal firmy v daňových rájích dokonce i poté, co se stal ukrajinským prezidentem.

Jan Urbach: Porošenko ve víru Panama Papers, činil se i jako prezident
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Z dokumentů dostupných od pondělí plyne, že ukrajinský prezident měl spojení s offshore firmou Intraco Management Ltd., a to prostřednictvím jejího beneficienta Sergeje Zajceva. Osoba téhož jména je zástupcem generálního ředitele firmy vyrábějící cukrovinky „Roshen“, kterou Porošenko založil a vlastní. Zajceva s ukrajinským prezidentem pojí i další hospodářské aktivity. V databázi „Panama Papers“ bylo ovšem nalezeno mnoho firem spojených s Porošenkem nebo jím vlastněnými firmami. Porošenko je přitom neuváděl ve svých daňových přiznáních.

Již na počátku aféry s únikem informací z právnické kanceláře Mossack Fonseca se jméno Petro Porošenka objevilo vedle jiných významných osobností využívajících její služby. Bude zajímavé, jak na nové zprávy bude reagovat Porošenko, protože jeho dřívější vysvětlování se poněkud míjí se zveřejněnými fakty. Porošenko se podnikání věnuje již od doby ukončení vysokoškolského studia. Na počátku se podle některých médií věnoval praní špinavých peněz ze sovětské éry. Jeho finanční možnosti prý ovlivnil otec, který byl v roce 1986 odsouzen za rozsáhlou krádež. Svého syna po propuštění zapojil do svých aktivit a ten se měl podílet na obchodu se zbraněmi či řízení sítě prostituce.

Média také psala o Porošenkově účasti na rozsáhlých korupčních komplotech, zpronevěrách rozpočtových prostředků, neplacení daní, ilegálních operacích s cílem získat podíly ve firmách a fyzickém vyhrožování politickým odpůrcům a konkurentům. Bez zajímavosti není tvrzení, že ukrajinský prezident vlastní celoukrajinskou síť pohřebních služeb.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…