Jan Urbach: SAE nemají povinnost uplatňovat sankce uvalené jinými zeměmi

13.06.2022 17:35 | Komentář

Sjednocené arabské emiráty se ukázaly být „bezpečným útočištěm“ pro ruské oligarchy prchající před západními sankcemi, napsala skupina eurosposlanců komisařce pro finanční služby Mairead McGuinnessové a vyzvali k zařazení SAE na seznam zemí, které představují vážnou hrozbu pro globální finanční systém.

Jan Urbach: SAE nemají povinnost uplatňovat sankce uvalené jinými zeměmi
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman pokračoval svou návštěvou blízkého východu. Nyni zavítal do Spojených arabských emirátů

Dánská europoslankyně Kira Marie Peter-Hansen říká, že nedávné vyšetřování odhalilo, že SAE jsou bezpečným útočištěm pro výnosy z trestné činnosti, zkorumpované úředníky a ruské oligarchy. „Chceme, aby  SAE byly na černé listině, zejména s ohledem na velký počet ruských oligarchů, kteří zemi využívají k tomu, aby se vyhnuli sankcím,“ cituje britský  The Guardian.  SAE se prý od začátku ruské invaze na Ukrajinu staly zázemím  pro superjachty, soukromé tryskáče a špinavé peníze, ale blízkovýchodní země se tomu nesnaží čelit.

Minulý týden vyšlo najevo, že už více než tři měsíce se v hlavním městě Spojených arabských emirátů, Dubaji, nachází jedno z nejdražších soukromých letadel na světě, které vlastní ruský oligarcha Roman Abramovič. Americké ministerstvo spravedlnosti v dokumentech požadujících zabavení Boeingu 787 Dreamliner za 350 milionů dolarů odhalilo, že jeho poslední registrovaný let byl 4. března mezi Moskvou a Dubají.

The Guardian také upozorňuje, že v SAE prudce vzrostl nákup nemovitostí Rusy. Zpráva dubajské realitní kanceláře Betterhomes ukazuje, že celkové investice do nemovitostí tady  vzrostly v prvních třech měsících roku 2022 o 67 %.

Administrativa Sjednocených  arabských emirátů ovšem vychází z názoru, že není povinna uplatňovat sankce uvalené jinými zeměmi, píší média.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…