Jan Urbach: Skončí Trussová a vrátí se Johnson?

20.10.2022 13:29 | Komentář

Většina členů Britské Konzervativní strany si přeje, aby premiérka Liz Trussová odstoupila. Pokud by mohli zopakovat volbu lídra Konzervativní strany Trussová by ji prohrála. Její předchůdce Boris Johnson by byl nejlepším kandidátem na její nahrazení. Vyplývá to z průzkumu YouGov, který proběhl toto pondělí a úterý.

Jan Urbach: Skončí Trussová a vrátí se Johnson?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Boris Johnson

Již 55 procent členů Konzervativní strany se vyslovuje pro rezignaci Trussové a pouze 38 procent soudí, že by měla zůstat v premiérské funkci, do které nastoupila před pouhými šesti týdny. Pokud by se jim podařilo hlasování zopakovat, vyhrál by volby na šéfa strany bývalý ministr financí Rishi Sunak s 55 procenty podpory proti 25 procentům pro Trussovou. To je výsledek opačný proti letnímu hlasování, kdy nynější vůdkyně Konzervativní strany dostala 57,4 procent hlasů a Sunak 42,6 procenta.

Konzervativci považují podle průzkumu za nejlepšího kandidáta na výměnu Trussové bývalého vůdce strany a premiéra Borise Johnsona, který musel v červenci odstoupit, odpovědělo tak 32 procent účastníků průzkumu. Následuje ho Sunak s 23 procenty, ministr obrany Ben Wallace s 10 procenty, ačkoli zájem o vůdcovství odmítá, a Penny Mordauntová, která byla ve volbách třetí a nyní vede Dolní sněmovnu, zde jde o 9 procent podpory.

Všechny tito čtyři podle průzkumu YouGov také získaly výrazně více pozitivních než negativních hodnocení v odpovědi na otázku, zda by daná osoba byla dobrým nástupcem Trussové v případě její rezignace. Johnson by byl "velmi dobrý" nebo "docela dobrý" nástupce, podle 63 procent. z dotázaných Wallace - podle 62 procent, Sunak - 60 procent a Mordauntová 54 procent.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…