Jan Urbach: Socialistická levice proti Hollandovi

05.02.2016 12:25

Levice francouzských socialistů, která zpochybňuje politiku Francoise Hollanda, požaduje zorganizování primárek, které by vybraly kandidáta pro prezidentské volby v roce 2017. V dokumentu „Levice k vítězství“ je zpochybněna myšlenka, že Holland je přirozeným kandidátem na vítězství a opětovné působení v Elysejském paláci. Primárních voleb by měli mít možnost účastnit se všichni Francouzi, kteří mají levicové přesvědčení.

Jan Urbach: Socialistická levice proti Hollandovi
Foto: worldwide.com
Popisek: Francouzský prezidentský kandidát Francois Hollande

Podle průzkumu zveřejněného v levicovém týdeníku „Marianne“ si 76 procent Francouzů a 85 procent stoupenců levice přeje vybrat prezidentského kandidáta v primárkách. Mezi favority patří ministr hospodářství Emmanuel Macron (19 procent) a předseda vlády Manuel Valls (15 procent). Nynější prezident má podporu pouhých 5 procent respondentů průzkumu.

V týdnu odešla z vlády ministryně spravedlnosti Christiane Taubira, ktrá byla posledním členem vlády levicové a proekologické orientace. Následovala tak několik podobně orientovaných osobností, které v době prezidentování F. Hollanda kabinet opustily. Generální tajemník socialistů Jean-Christophe Cambadelis již v prosinci vyzval k příklonu k levici a hledání volebních spojenců. Socialistická strana neuspěla v podzimních regionálních volbách, ve kterých naopak získala Národní fronta Marine Le Pen a Republikáni bývalého prezidenta N. Sarkozyho.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…