Jan Urbach: Švýcaři se vyslovili ve prospěch emigrantů a vlků

29.09.2020 7:33

Velká většina Švýcarů odmítla v nedělním referendu omezení volného pohybu osob mezi jejich zemí a EU.

Jan Urbach: Švýcaři se vyslovili ve prospěch emigrantů a vlků
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Pro zemi v nezvykle vysokém počtu se dostavilo k hlasování přes šedesát procent hlasujících, kteří odmítli inciativu pravicově populistické Švýcarské lidové strany SVP "Za umírněnou imigraci" a vyzvala k odstoupení od dohody uzavřené s Bruselem podle níž občané EU mohou v alpské konfederaci žít a pracovat.

V dalším hlasování byla přijata stejnou většinou placená dvoutýdenní otcovská dovolená a tím zavedena poprvé ve Švýcarsku. Pravidla v této oblasti jsou ve srovnání s jinými evropskými zeměmi velmi vstřícná vůči zaměstnavatelům. Zatím od roku 2005 mají pracující matky nárok na 14 týdnů placené dovolené po narození dítěte. Zaměstnaní otcové mají v současné době nárok na jeden nebo dva dny. Osoby samostatně výdělečně činné dosud neměly žádné právo. Během této doby by otcové měli dostávat 80 procent svých mezd.

V dalším hlasování byl přijat vládní požadavek na nákup nových stíhaček za šest miliard švýcarských franků. Jedná se o třicet starších strojů, které budu vyměněny za modernější. Těsnou většinou hlasů byl však odmítnut nový zákon o lovu, který měl především usnadnit střelbu vlků. Tato zvířata, která byla kdysi vyhlazena ve Švýcarsku se zde znovu usídlila.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…