Jan Urbach: V Polsku vyšetřují odposlechy novinářů za vlády Občanské platformy

02.01.2016 9:34

Zvláštní policejní tým polské policie bude prošetřovat činnost policejní inspekce. "Policie v policii" měla tajně a za zády prokuratury a soudů sledovat a odposlouchávat novináře týdeníku Wprost, kteří odhalili tzv. odposlechovou aféru.

Jan Urbach: V Polsku vyšetřují odposlechy novinářů za vlády Občanské platformy
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Díky novinářům se na veřejnost dostaly záznamy hovorů politiků vládnoucí Občanské platformy mezi sebou, ale i s představiteli podnikatelských kruhů. Dodnes není zcela jasné, kdo stál skutečně v pozadí odposlechů. Jedním z těch, kteří v luxusní restauraci „Sowa i Przyjaciele” intrikovali, byl také tehdejší ministr vnitra Bartłomiej Sienkiewicz. V tomtéž období byl šéfem policie Marek Działoszyński, kterého nová vláda odvolala, což opozice a novináři kritizovali.

Podle některých posledních zpráv se vyšetřování dotkne i polské kontrarozvědky a rozvědky. Zmíněná odposlechová aféra stála posty několik politiků Občanské platformy, mimo jiné také dnes již bývalého ministra zahraničí a v závěru předsedu Sejmu Radoslawa Sikorského a poškodila obraz např. eurokomisařky Elžbiety Bieńkowské. Nahraným hostem restaurace byl také bývalý prezident Aleksander Kwaśniewski či nedávný prezident Bronislaw Komorowski. Veřejnost se zásluhou Wprost mimo jiné dověděla, jak si předcházející vládní elita žila za peníze daňových poplatníků. Poláci se nyní možná také po vyšetřování doví, jaké představy lidé Občanské platformy mají o demokracii.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

15:10 Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

V poslední době jednotliví evropští a američtí politici a think-tanky pokračují v humbuku nad témate…