Jan Vávra: Bude Němcová skutečně premiérkou?

20.06.2013 20:20

Překvapivá jednota a rychlost, s jakou ODS vygenerovala kandidátku na premiéra, jsou pochopitelné. ODS potřebuje zmenšit manévrovací prostor prezidentovi. Němcová sice nemá pro exekutivu vůbec žádné předpoklady, ale o to nejde. Je jednou z mála lidí ve vedení ODS, kteří mohou vypadat jako čistí a to je hlavní kvalifikace. Nakonec, i kdyby se nestala premiérkou, což je více než pravděpodobné, ODS bude v očích voličů přece jen lépe vypadat, když dokázala vygenerovat aspoň jednu skandály nezatíženou tvář.

Jan Vávra: Bude Němcová skutečně premiérkou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Plán ODS, aby zde vládla staronová koalice s Němcovou v čele, se ovšem tak úplně nezamlouvá dalším účastníkům partie. Kromě sociální demokracie a komunistů, kteří pochopitelně trvají na předčasných volbách, protože mohou dosáhnout takového výsledku, který by jim umožnil suverénně vládnout, není jistá ani strategie TOP 09. Verbálně sice stále podporuje pokračování koaliční spolupráce, zároveň ale začíná mírně torpédovat současnou snahu ODS o rychlé dosažení dohody. To naznačil již Miroslav Kalousek, když jen tak mimochodem navrhl, aby sněmovna nejdříve volila svého předsedu – tedy nástupce paní Němcové – a pak až ji představila jako oficiálního kandidáta na premiéra. To je sypání písku do koaličního soukolí a nahrávka pro Miloše Zemana. TOP 09 si zřejmě vyhodnotila, že předčasné volby skýtají naději na lepší výsledek, než jaký by mohl přijít po dalším roce koaliční vlády, které bude dominovat ODS v čele s čistou a nekonfliktní Miroslavou Němcovou.

Prezident republiky pochopitelně předčasné volby nepreferuje, protože silná vláda se Sobotkou v čele je to poslední, co by se mu líbilo. Jeho cílem ale není ani relativně autonomní vláda současné pravicové koalice. Cílem Miloše Zemana je jeho vláda. Tedy slabá vláda, založená na takovém půdorysu, který umožní prezidentovi co nejvíce zasahovat do její agendy. A zde se před prezidentem otevírá několik možností. Vzhledem k tomu, že Miloš Zeman s oblibou opakuje již prověřené modely, může se pokoušet Bohuslava Sobotku natlačit do nějaké formy menšinové vlády či do velké koalice. Tuto možnost již na veřejnosti sondoval jeho kancléř. Prezident také může zkusit nějakou formu úřednické vlády, která by zde mohla vládnout, aniž by získala důvěru. To jsme nakonec už také zažili a jeden rok by se mu určitě podařilo překlepat. V každém případě je jasné, že Miloš Zeman velmi dobře ví, že přichází jeho hvězdná chvíle a bude si ji maximálně užívat.

Nedejme se samozřejmě zmást rétorikou. Ačkoli prezident hovoří o tom, že jeho povinností je vyřešit ve veřejném zájmu situaci co nejrychleji, ve skutečnosti nespěchá a nechává strany dusit se ve vlastní šťávě. Oznámí, že má plán, ale zatím ho nikomu neřekne. Politické strany tak mají jedinou možnost. Musely by se rychle dohodnout na nějakém konkrétním uspořádání a co nejdříve ho veřejně představit. Pak by – pokud by šlo o reálný a všeobecně akceptovaný plán – bylo pro prezidenta obtížné ho bořit a prosazovat vlastní aranžmá. Pokud to ale rychle neudělají, převezme taktovku Zeman a nepustí ji z ruky. Času nemají mnoho. Pravděpodobně jen do konce tohoto týdne. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…