Jan Vávra: Obžalovaný miláček médií

14.11.2013 20:20

Způsob, jakým hájí bývalý premiér Nečas během vyšetřování případu zneužití vojenského zpravodajství svoji čest a čest své nové manželky, není překvapivý ani originální. Nakonec i David Rath, chycený s papírovou krabicí naditou bankovkami se hájil tím, že se stal obětí politického zneužití justice.

Jan Vávra: Obžalovaný miláček médií
Foto: Radim Panenka
Popisek: Někdejší premiér a expředseda ODS nesouhlasí s tím, jak orgány činné v trestním řízení v kauze postupují

Tato verze obhajoby – alespoň vzhledem k veřejnosti – je pro politiky nejjednodušší, protože se ani nemusí obtěžovat vysvětlováním, jak jejich chování souvisí s politickou persekucí. Novináři se spokojí s jejich výkřikem a další vysvětlení nepožadují.  

Nutno dodat, že ani bývalý premiér, ani jeho - v zákulisních jednání tak zběhlá - manželka neprojevili tolik mediální obratnosti jako bývalý středočeský hejtman. Kdo by očekával, že David Rath se po propuštění z vazby začne věnovat svým dětem, po kterých se mu po celou dobu vazby tak stýskalo, či pečovat o nemocného otce, jak podle své žádosti o propuštění z vazby plánoval, byl rychle vyveden z omylu. David Rath ze všeho nejdřív svolal novináře, hrdě se postavil před kamery a bezostyšně opakoval svoji verzi o zmanipulovaném vyšetřování a krutých podmínkách, kterým byl vystaven. To v našich podmínkách stačilo, aby se okamžitě stal mediální celebritou zvanou i do prestižního publicistického pořadu České televize. Že jeho hra s novináři přináší plody, potvrzuje i dozorující státní zástupce Petr Jirát, kterému v souvislosti s touto kauzou již chodí urážlivé dopisy. Minimálně část novinářů a tedy i veřejnosti se mu podařilo přesvědčit o tom, že s tím vyšetřováním nemusí být všechno v pořádku.  

Ovšem úplně bez obětí taková spolupráce s médii není. Pokud by Petr Nečas nebo jeho žena chtěli hrát s novináři stejnou hru, museli by samozřejmě okořenit svá tvrzení řadou osobních detailů. To Rathovi nedělalo problém, takže jsme se dozvěděli, vše o problémech jeho rodiny, stejně jako o tom, kolikrát a jak se ve vazbě myl. Kdyby oba novomanželé nabídli novinářům příběh své utajované lásky, podrobně líčili překážky, které museli překonávat, včetně nástrah zaujaté a politicky motivované policie, jistě by si rovněž vysloužili pozvání do nějakého prestižního pořadu České televize. Vyšetřovatele by to určitě nezlomilo, ale na jejich konání by veřejnost pohlížela s větší skepsí a museli by být minimálně opatrnější.  

Vzhledem k milostnému příběhu manželů Nečasových, který je v podstatě příběhem o slabochovi v područí ambiciózní ženy, se podobné prodávání soukromí dá těžko očekávat. Jednu věc ale Rathovi upřít nelze. Až díky jeho dojemnému příběhu se začalo v médiích diskutovat na téma délky vyšetřovací vazby a jejích podmínek. V mediálním světě skutečně platí, že pokud chcete upozornit na nějaký problém, nejlépe se vám to podaří, když do něho namočíte nějakou mediální celebritu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

9:55 Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

Nejsem členem žádného think-tanku, nebo někým placený, přesto jako senior považuji za povinnost upoz…