Jan Vávra: Poněkud silná káva

02.02.2012 14:40

Asi jen Češi chápou, že náš pan premiér – pokud jde o odmítnutí smlouvy o rozpočtové odpovědnosti – v podstatě jen tančí mezi vejci. Ale nikdo mimo nás jeho tanečky nechápe. Jako státník vypadá český premiér zcela nedůstojně a naši republiku tím vrhá ještě do horšího světla, než byla kdykoli před tím.

Jan Vávra: Poněkud silná káva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Jestli je na naší politické scéně zvykem uvádět zástupné a nepravdivé důvodu a různě klamat tělem, což se někdy dokonce vydává za projev vyspělého taktizování a mimořádných vyjednávacích schopností, tak jsme mohli sledovat, že na mezinárodní úrovni minimálně všichni kroutí hlavou. A to ještě jen proto, že jsou slušně vychovaní.

Nikdo nerozumí tomu, proč nejdřív souhlasíme, a pak najednou uvádíme podivné důvody, proč ke smlouvě nemůžeme přistoupit. Jednou je na překážku obsah smlouvy, pak zase způsob domácí ratifikace. Nikdo v Evropě nechápe, co se změnilo a proč jsme důvody, které teď uvádíme, nevěděli dříve. Přitom ke smlouvě přistoupili – samozřejmě kromě Británie, která již minule uplatnila své veto – všechny evropské státy. Dokonce i nacionalistické a Evropou kritizované orbánovské Maďarsko se přidalo. S Británií se samozřejmě nemůžeme poměřovat ani náhodou, její pozice a ekonomická síla je zcela nesrovnatelná.

Důvody Nečasova odmítnutí jsou pochopitelně čistě vnitropolitické, lepe řečeno vnitrostranické. Především za vším můžeme číst vliv Václava Klause a jeho kliky, které se premiér nedokáže nebo nechce postavit. Z tohoto důvodu je na něho velice smutný pohled, což bohužel platí o celé České republice.

Ovšem způsob, jakým si z ryze vnitropolitických a vnitrostranických důvodů zahrává s budoucností ČR, je nebezpečný a krajně nezodpovědný. Pokud nechce zůstat zapsán jako slaboch, měl by aspoň přiznat barvu, a nikoli se jen schovávat za zástupné důvody a snažit se manévrovat tak, aby si nepohněval prezidenta a bývalého čestného předsedu ODS a své euroskeptické a národovecké křídlo, které podle všeho usiluje o co největší poškozování Evropské unie. Měl by se zachovat jako chlap a říct, na jakých pozicích a proč stojí. Pokud si skutečně přeje, abychom jako jediná země zůstali stát mimo smlouvu, která navíc naši tolik vzývanou suverenitu nijak neomezuje, nechť to pan premiér řekne a sdělí své důvody.

Pokud má jiný názor, měl by nám říct, kvůli komu nebo z jakého jiného důvodu nemůže smlouvu o fiskální odpovědnosti podepsat. Ale měl by konečně říct jasné slovo a přestat mást veřejnost.

V situaci, kdy naší politici mlží a pletou dohromady jablka s hruškami, je těžké seriózně diskutovat o naší budoucnosti v Evropě nebo i mimo ni. Přitom taková diskuse je více než potřebná. Ale možná, že právě absence takové debaty někomu vyhovuje.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …