Jan Vávra: Překreslí předčasné volby politickou mapu?

22.08.2013 18:57

Českou republiku s největší pravděpodobností čeká asi nejvýznamnější překreslení politické mapy od konce 90. let. Nejde jen o to, že z vysoké politiky může zmizet ODS, což vedlo některá média – naposledy Hospodářské noviny k nářku, že odchází strana, která prý byla hlavním motorem společenské proměny. Autor bohužel jen zapomněl dodat, jakou proměnu společnosti má na mysli.

Jan Vávra: Překreslí předčasné volby politickou mapu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Na tržiště marketinkových výkřiků, kterým se u nás volby stávají, se v každém případě chystá řada nových nebo staronových uskupení, z nichž některé nejsou vůbec bez šance.

Zkušenosti z minulých let ukazují, že ačkoli téměř všechny nové subjekty vždy své voliče zklamaly a po krátkém působení ve sněmovně zmizely v propadlišti dějin, i tentokrát může řada voličů uvěřit rychlokvašeným stranám, že budou opravdu dělat politiku jinak.

Důvodem je především značné rozčarování většiny populace ze současného politického establishmentu. Především strany Nečasovy vládní koalice udělaly vše pro to, aby politiku lidem maximálně znechutily. Část z voličů samozřejmě vidí alternativu ve stávající opozici, tedy sociální demokracii nebo komunistech. Část se ovšem rozhlíží jinde a hledá zcela nová, nebo staronová řešení.

Předčasné volby budou ojedinělé z několika důvodů. Na jednu stranu se – aspoň podle dosavadních výzkumů – chystá k volbám nebývale vysoký počet lidí.

To může znamenat, že znechucení z politiky se přeměnilo v potřebu to politikům konečně spočítat. Na druhou stranu - opět podle průzkumů veřejného mínění – je mezi lidmi odhodlanými jít k volbám vysoké procento nerozhodnutých. Z toho vyplývá, že bude hodně záležet na tom, jak se jednotlivé strany budou během volební kampaně prezentovat. Vzhledem k tomu, že nejvíce nerozhodnutých voličů se rozhoduje až na poslední chvíli, bude hodně záležet na úplném konci kampaně, kdy se zřejmě můžeme dočkat nejrůznějších pozitivních i negativních nápadů.

Doba pro volební kampaň je krátká, což je pro nás - konzumenty volebních hesel - mimořádně příjemné. Krátká doba přeje nejen připraveným, ale také již poněkud zavedeným subjektům, jako je – z nových adeptů na místa ve sněmovně – třeba KDU nebo Zemanovci. Krátký čas do voleb naopak znevýhodňuje Andreje Babiše, který by za normálních okolností mohl díky svým finančním prostředkům vést masivní a zřejmě i působivou kampaň. Pro ostatní nové strany, ať již to bude seskupení Tomia Okamury nebo plánovanou Suverenitu Václava Klause, bude díky včasnému termínu úspěch ve volbách ještě obtížnější.

Vysoké procento odhodlaných a zároveň nerozhodnutých voličů může způsobit, že vedle silné – ale ne zcela dominantní - sociální demokracie tu bude spousta stran mírně přes pět procent, což povede k zajímavým povolebním tanečkům a následně k ještě větší nestabilitě. Za to si ale mohou velké politické strany samy. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…