Jan Vávra: V zajetí politického marketingu

25.10.2013 11:47

Máme-li se zhodnotit úroveň volební kampaně, musíme konstatovat, že předčasné volby naše politiky skutečně zaskočily. Mimo jiné se ukázalo, že politické strany vlastně žádný program nemají, takže si ho před volbami musí rychle vymýšlet. A někdo to stačil lépe, jiný hůře. To zaráží zejména u takzvaně tradičních stran. Nové strany svůj program - většinou velice stručný – během kampaně ještě různě dovytvářely a měnily, což je svým způsobem unikát.

Jan Vávra: V zajetí politického marketingu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Žádná ze stran nepřišla s nějakým relevantním tématem, které by rezonovalo s celospolečenskou diskusí, což ale svědčí spíše o tom, že v naší zemi žádná širší celospolečenská debata neprobíhá. Kampani tak víceméně dominovaly sociální otázky, což je důsledek klesající životní úrovně, tíživé ekonomické situace a pocitu ztráty perspektivy značné části populace. Zde se strany většinou snažily slibovat všechno možné, takže jejich sliby se navzájem vyrušily. Ani zde totiž žádné skutečně silné téma nezaznělo a nezdá se, že by díky nápadu na řešení sociální situace některá ze stran u publika výrazně zabodovala.

Kromě nedostatku témat se strany potýkaly i s absencí přirozených vůdců, pokud nepokládáme za vůdce majitele či iniciátory různých politických one-man show. Absence přirozených vůdců je nemocí především tradičních politických stran a souvisí s neexistencí vnitřních demokratických mechanismů kariérního vnitrostranického postupu. 

Za této situace došlo pochopitelně na klasický poltický marketing, ve kterém se uplatňují reklamní agentury a ve kterých se politika prodává stejným způsobem jako zboží v supermarketu. Pomineme-li neurčité a nic neříkající nápady s dýmkou, která má symbolizovat, že víme, kam jdeme, se volební stratégové víceméně svorně zaměřili na sílící odpor většiny obyvatel k politice jako takové. Tohoto asi jediného převažujícího tématu se strany chopily různě, od výkřiků o tom, že je zde bordel, po tvrzení, že nejsme jako politici, až k relativně kultivovanějším, byť stejně problematickým slibům o nastolení pořádku nebo fungujícím státu. Všechny dříve opoziční nebo nové strany se snažily vyvolat dojem rozpadu státních, politických, společenských struktur a prodat voličům jeho nápravu.

To je kouzlo politického marketingu.

Je smutnou pravdou, že média - s výjimkou těch veřejnoprávních - se většinou nesnažila podrobit tento politický marketing důkladnější zkoušce a převzít v nastolování témat iniciativu. Zda byla sama zmatena z ochoty populace naslouchat novým věrozvěstům, není jasné. Debaty ve veřejnoprávních médiích byly četné a často dosti podrobné. To je na jednu stranu chvályhodné, na druhou stranu je ovšem otázkou, zda většina populace vydrží takto podrobné a dlouhé diskuse soustředěně sledovat. Politický marketing tedy nakonec slavil úspěch, o čemž svědčí i přímá souvislost mezi výdaji na reklamní kampaň a volebními preferencemi politických stran. Až se později budeme zase divit, koho jsme si to údajně svobodně zvolili, nezapomeňme na obraz této kampaně. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.