Jan Vítek: Ve jménu lidu

10.02.2017 13:29

To je heslo, pod nímž jde Marine Le Penová do volebního boje za politickou, hospodářskou a společenskou obrodu Francie.

Jan Vítek: Ve jménu lidu
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Presidentka Národní Fronty se ve svém programu zavazuje francouzskému lidu, že když ji pošle do Palais de l‘ Elysée,  změní od základů vztah k Evropské unii, omezí imigraci a vyvede Francii z Nato.

Oč jde v prezidentských volbách je „ zda Francie může ještě být svobodný národ“, říká spoluobčanům Le Penová. „Předěl dnes není mezi levicí a pravicí jako dřív, ale mezi vlastenci a globalisty.“

Zavazuje se, že ihned po svém zvolení začne hledat možnosti a prostředky,  jak změnit EU na volný svazek spolupracujících národů bez společné měny a bez volného pohybu lidí. Jestliže, jak je velmi pravděpodobné, evropští partneři s tím nebudou souhlasit, vyhlásí referendum  à la Brexit.

Prohlašuje, že bude chránit národní integritu, hodnoty a kulturu. Jsou ohroženy přistěhovalci, kteří přišli do země, aby změnili světskou povahu francouzské společnosti a nahradili ji svými tradicemi, zejména na pracovišti, kde trvají na projevech svého náboženství.

Při této pasáži jejího projevu, ať je to kdekoli, se sál zvedá, tleská a bouřlivě provolává „je to naše země!“

Program Le Penové má 24 tištěných stran a obsahuje 144 engagements, závazků. Jejich společným jmenovatelem je ambice navrátit Francouzům svrchovanost peněžní, zákonodárnou, územní a hospodářskou.

Lepenovská architektura --nezapomeňme, že otec Marine založil NF a zanechal na ni svůj punc—obrozené země spočívá na pěti pilířích.

Národě: uspořádat celonárodní hlasování o změně ústavy, aby v ní bylo zakotveno prvořadé postavení francouzských občanů v zemi například v oblasti výchovy, zaměstnání a ubytování; oživit francouzský frank.

Prosperitě: vytvořit plán opětného zprůmyslnění, zavést „inteligentní“ ochranářství  hospodářského „vlastenectví“; podpořit zemědělství; znárodnit dálniční síť.

Spravedlnosti: zabezpečit, aby každý občan i v těch dnes opomíjených částí země měl přístup k lékařské a  zdravotní péči, sociální jistotu a možnost odchodu do důchodu v šedesáti po čtyřiceti letech platby do penzijní kasy.

Trvalém rozvoji: odmítnout dohody o volném obchodu a model divokého zesvětovění;  upřednostnit  rozvoj obnovitelných energetických zdrojů.

Bezpečnosti: po odchodu z NATO zvýšit rozpočet na národní obranu na 2% DHP a postupně během pěti let na 3%;  omezit imigraci, vyhostit automaticky zločinné cizince, obnovit zákon a pořádek  v přistěhovaleckých no go městských čtvrtích.

Výhrady a kritiky? Je jich tolik, že by zaplnily celé webové literárky.

Pro čtenáře v časové tísní (kdo dnes není?) je lze stručně vyjádřit několika odpudivými ismy: populismus, nacionalismus, protekcionismus, rasismus. Chybí jen fašismus, ale ještě je čas, kampaň ještě nevrcholí.

Na francouzské předvolební scéně se odehrává remake tažení proti Trumpovi, i když v jiné rovině a na jiné úrovni. Marine se zazlívá v podstatě totéž co Donaldovi, odpůrci jsou stejného rodu, příznivci taktéž.

I kořenná příčina vzestupu obou outsiderů je stejná: míra trpělivosti většiny Američanů a Francouzů se současným politickým a hospodářským uspořádáním je dovršena.

A do třetice tu máme stejnou předpověď. Analytici, novináři, výzkumníci veřejného mínění, zkrátka kde kdo rozhlašuje, že Le Penová  vyhraje prvním kolo (23. dubna), ale neobdrží potřebných 50% plus, aby měla zelenou do l’Elysée. Nicméně se dostane do finále (7.května), v němž těsně podlehne, ať už jejím soupeřem bude byvší premiér Sarkozyho vlády Francois Fillon, na něhož vrhá stín obvinění, že platil ze státní kasy svoji ženu Penelopu za fiktivní práci asistentky, nebo stoupající hvězda Emanuel Macron, byvší kádr Rotchildů a byvší ministr práce Hollandovy vlády, proti jehož zákoníku práce  se v horkém loňském létu  po tři týdny bouřila (marně) dělná Francie, či jeho byvší vládní kolega Benoît  Hamon,  který, bude-li zvolen, hodlá ten ostudný zákoník pohřbít. V možném konečném utkání s Marine každý z těchto tří politiků je tipován na vítěze.

Kdo ale loni na podzim by býval vsadil na Donalda zlámaný centík?

Autor je novinář žijící ve Švýcarsku.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …