Jan Vysočina: Trump se pokusil ve Varšavě změnit historii varšavského povstání

08.07.2017 11:37

Ve svém projevu prohlásil: V roce 1944 se sovětská a nacistická armády připravovaly k bitvě ve Varšavě. V takových podmínkách se obyvatelé Varšavy vzbouřili… Více než 150 tisíc Poláků zemřelo během této tuhé bitvy proti agresorovi. Z druhé strany řeky sovětská armáda stála a čekala, dívala se, jak nacisté ničí město, zabíjejí muže, ženy i děti," oznámil Trump při převyprávění polské verze historie první poloviny 20. století.

Jan Vysočina: Trump se pokusil ve Varšavě změnit historii varšavského povstání
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Není jasné, zda Trump vědomě lhal, ale ve svém projevu se dopustil hrubých nepřesností, které neodpovídají historické pravdě. Asi se chtěl zalíbit současné polské vládě.

Lze v americkém vyhledávači Google snadno dohledat, že polská Armia Krajowa, která ve Varšavě zahájila začátkem srpna 1944 povstání proti nacistům těsně před očekávaným obsazením města Rudou armádou, byla politicky motivována londýnskou exilovou vládou Polska. Záměrem bylo obsadit hlavní město před příchodem RA a nepřipustit jeho obsazení touto armádou.

Zodpovědnost za nadměrné ztráty na životech civilního obyvatelstva je tedy nutné připsat na zodpovědnost Armii Krajove a jejího velení, které nejen nežádalo o pomoc RA, ale dokonce tato Armia Krajowa  zastřelila sovětské důstojníky, kteří přišli do města z předměstí Pragy dojednat pomoc varšavskému povstání.

Tyto údaje potvrdil velitel povstání generál Bor-Komorovski jako německý zajatec v pevnosti Colditz u Drážďan. Podrobnosti vyšly v knize "Válčil jsem v poušti" zpracované Františkem Fajtlem (stíhací pilot-veterán), který do ní zpracoval rukopisnou pozůstalost po Richardu Zdráhalovi, jenž byl vězněn rovněž v této pevnosti v roce 1944 a hovořil s uvedeným generálem o průběhu povstání.

Odkaz na zdroj informací zde.

Jan Vysočina

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …