Jan Ziegler: Ano Thatcherová, ne Chamberlain a rudé otroctví

08.04.2013 17:02

Velký člověk není ten, kdo pouze vede silné řeči, ale ten kdo svá slova umí podpořit skutky. Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová, kterou si Bůh dnes povolal k sobě, byla člověkem s velkým Č. V pravou chvíli prokázala rozhodnost v boji proti zlu a také její zásluhou byla Evropa zbavena komunistického moru.

Jan Ziegler: Ano Thatcherová, ne Chamberlain a rudé otroctví
Foto: Margaret Thatcher Foundation
Popisek: Margaret Thatcherová

V roce 1938 britský premiér neblahé paměti Neville Chamberlain zbaběle kapituloval bez boje před nacisty. Dokázal, že je omezeným politikem, který neprohlédl hnědé nebezpečí. Naštěstí jej později v křesle prvního ministra vystřídal Winston Churchill, který se nebál vést l Velkou Británii v boji s Třetí říši osamocenou, bez spojenců a v době kdy komunisté kolaborovali s nacistickým Německem.

Železná lady, jak se baronce Thatcherové přezdívalo, však naštěstí pokračovala v těch lepších britských tradicích, tedy churchillovských. To dokázala v roce 1982, kdy Argentina vedená vojenskými diktátory přepadla bez vyhlášení války britské území – Falklandské ostrovy. Šlo o jasnou argentinskou agresi proti druhému státu. Tehdejší premiérka Thatcherová nedbala varování svého okolí, které ji nabádalo k jednání a útočníky, ale rozhodla se pro důraznou vojenskou odpověď. To se jí nakonec vyplatilo, Argentina utrpěla tvrdou porážku, prestiž britské ministryně stoupla a její zásluhou pak konzervativci vyhráli následující parlamentní volby.
 
Zaslouží obdiv za to, že dokázala svoje názory, které se ukázaly jako správné, proti nepřízní většiny. Z ní by si měli vzít poučení také mnozí čeští politici včetně některých tzv. pravicových, kteří často otáčí v souvislosti s veřejným míněním jako koroptvičky.
 
A také jí děkuji za razantní potírání komunistů. V souladu s postoji amerického prezidenta Ronalda Reagana rovněž považovala Sovětský svaz za říši zla, kterou je potřeba zničit. Podle toho jednala a také díky její politice nulové tolerance vůči socialistickým zemím byli komunisté na konci osmdesátých let minulého století zbaveni moci. I Margaret Thatcherová zbavila východní Evropu rudého otroctví a dala jí svobodu. Osobní svoboda jednotlivce pro ni byla nadevším. Čest její památce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…