Jan Ziegler: Bandera a Žižka mají jedno společně - brutální teror

07.02.2014 15:02

Osudy těchto mužů jsou až k neuvěření podobné, u části svých národů jsou nekriticky obdivováni, ta druhá je zatracuje jako zločince. Oba i za cenu potoků prolité krve fanaticky prosazovali svoje vize. Za Banderovu popularitu na Ukrajině ale může rovněž neschopný kriminálník Janukovyč.

Jan Ziegler: Bandera a Žižka mají jedno společně - brutální teror
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Stepan Bandera měl svoji představu svobodné Ukrajiny a tu si vynucoval za každou cenu proti všem, a tak nakonec jeho Ukrajinská povstalecká armáda (UPA, často nazývaná podle něj banderovci) bojovala s Němci, rudými Rusy také proti Polákům z Armije Krajovej (Zemské armády). Stálo to životy desetitisíců nevinných lidí, Poláků, Židů i volyňských Čechů. Po obsazení Ukrajiny Rudou armádou v roce 1944 pak trvala válka mezi bolševiky a UPA až do padesátých let. Zahynulo při ní asi 155 tisíc lidí, z toho minimálně 110 tisíc z nich vinou sovětských komunistických represivních orgánů.

Tyto údaje uvedl v Reflexu č. 6 Jaroslav Šajtar, který také připomněl přísahu bojovníků UPA. „Jsme pro úplné osvobození ukrajinského lidu od moskevsko-bolševického a německého jařma. Jsme pro vytvoření nezávislé sněmovní mocnosti bez pánů, statkářů kapitalistů, bez bolševických komisařů….“ To ovšem připomíná spíš levicové anarchisty a nikoliv fašistické hnutí. Banderovcům nelze v žádném případě odpustit vraždy nevinných civilistů a účast na protižidovských pogromech a to i přesto, že i ruští bolševici páchali podobná zvěrstva.

Je ale fakt, že Bandera se jich osobně nezúčastnil, protože byl v letech 1941-1944 vězněn německými nacisty v koncentračním táboře Sachsenhausen a to kvůli tomu, že po útoku Německa na Sovětský svaz si dovolil vyhlásit nezávislou Ukrajinu. S tím ovšem Adolf Hitler jaksi nepočítal, a tak ukrajinský vůdce skončil v železech.

Je ale pravdou že též husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova rovněž bezohledně prosazoval svoji vizi a to pro změnu božího království na zemi. Je až popukání, že má zastání v ateistech, kteří by ho měli považovat za náboženského fanatika a sám táborský hejtman by je nechal jako nepřátele Ježíše Krista bez milosti pozabíjet. Ano, pravda je taková, že Jan Žižka prosazoval svoje ideály brutálně a neváhal při nich masakrovat ty, kdo se mu postavili do cesty. Na svém kontě má desetitisíce povražděných lidí včetně žen a dětí. Na podzim roku 1420 nechal ve Vodňanech upálit i husitského kněze, který měl tu smůlu, že nepatřil k táborským radikálům, ale k umírněným pražským kališníkům.

Jeden chtěl svobodnou Ukrajinu a druhý království Boží na zemi, oba však neváhali použít i ty nejbrutálnější metody k dosažení svých cílů. Na omluvu Jana Žižky lze dodat, že jeho doba o zhruba pět století dřív byla obecně krutá, nicméně jeho násilnosti překonaly i tehdejší zvyklosti.

Stojí za rovněž za připomenutí, co mně na adresu banderovského kultu řekla má kamarádka Oksana z Mukačeva. „Já ho moc nemusím, on je uctíván hlavně na Haliči a já jsem z Podkarpatské Rusi. Jenomže za rostoucí popularitu banderovců může sám Janukovyč. On umožnil oligarchům rozkrást na Ukrajině miliardy. Jeho syn zbohatl za poslední dva roky z dvaceti na dvě stě milionů dolarů, a že to bylo poctivým podnikáním, tomu může věřit jen hlupák. V zemi je obrovská korupce, která se s tou českou nedá vůbec srovnat, a když se někdo ozve, tak skončí zmlácený v lese. Učitelé a doktoři dostávají žebrácké platy se zpožděním i několika měsíců. Statisíce Ukrajinců odchází do zahraničí a to na Západ, ne do Ruska, kde jsou také malé platy a situace špatná skoro stejně jako u nás. Sám Janukovyč neudělá nic bez oligarchů, na které žádné soudy neplatí a mimochodem sám byl v minulosti třikrát soudně trestán, za loupež, znásilnění a krádeže, čili je to obyčejný kriminálník. Pak se nelze divit, že mnoho beznadějných lidí banderovcům, kteří mimochodem jsou proti našemu vstupu do Evropské unie, věří, že za nich bude líp. To by si měli všichni ti, kteří vůbec neznají Ukrajinu a nerozumí ji, uvědomit,“ řekla.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…