Jan Ziegler: Čeští poslanci podpořili Izrael proti nesmyslu z Bruselu

18.12.2015 18:58

Nadáváme na ně často, ale tentokrát si naši zákonodárci z dolní parlamentní komory zaslouží uznání za to, že odmítli obskurní nápad EK na povinné označování izraelského zboží z tzv. okupovaných území. Proti byli pouze komunisté.

Jan Ziegler: Čeští poslanci podpořili Izrael proti nesmyslu z Bruselu
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Evropská komise přišla s nápadem na povinné zvláštní označování zboží, které pochází v Izraeli ze západního břehu Jordánu a z Golanských výšin. To je zbytečný útok na Izrael zvláště v době, kdy ho zasáhla vlna arabského islamistického terorismu s masivními ozbrojenými útoky Palestinců proti bezbranným židovským civilistům.

Diskusi proti tomuto bruselskému diktátu navrhl předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát, kterého podpořili všichni poslanci z TOP 09. „Považuji přístup Evropské unie za krajně nešťastný, když použiji mírná slova. Pokud bych použil silnější slova, tak za nehorázný. Je to smutné zejména s ohledem na to, že toto se týká Izraele, týká se to židovského národa, kde Evropa i přes dlouhý časový odstup nese velkou morální zodpovědnost za to, co se stalo,“ zdůraznil Laudát.

Jsem rád, že se k nim přidaly i další poslanecké kluby kromě KSČM, ale to se dalo vzhledem k setrvalému komunistickému antisemitismu čekat. Inu Adolf Hitler by měl z českých soudruhů radost aneb komunismus a nacismus mají k sobě blíž, než si myslíme. Perfektní byl poslanec Miloslav Janulík z hnutí ANO v reakci na řeč komunisty Jiřího Valenty, který prohlásil, „a jak by to bylo s označováním zboží z Krymu“ v zjevné narážce na ruskou okupaci tohoto poloostrova. Jednu ze svých nejlepších sněmovních řečí pronesl i Marek Benda z ODS, jehož slova, „Stát Izrael na rozdíl od mnoha svých sousedů nemá ve státní politice zničení svých sousedů tak, jak to mají jeho sousedé ve svých státních politikách. Stát Izrael je náš spojenec, je náš jediný potenciální demokratický spojenec v této oblasti. A já vás ujišťuji, že jestli padne Stát Izrael, tak nakonec padne i Evropa,“ by se měla tesat do zlata.

Mám vekou radost z toho, že v této záležitosti společnou našli společnou řeč zákonodárci napříč politickými stranami, tedy, jak už bylo řečeno, s výjimkou komunistů. Výsledkem jsou tři rezoluce, které postup Evropské komise kritizují a vyzývají českou vládu, aby tento nápad odmítla. A moc výkonná by v tomto případě neměla brát doporučení zákonodárců na lehkou váhu.

Nicméně tento krok Poslanecké sněmovny by neměl být tím posledním. Nyní očekávám, že naši poslanci stejně razantně odsoudí i současný palestinský terorismus proti Židům ve Státě Izrael. A poslechněte si prosím krásnou izraelskou hymnu, jmenuje se Hatikvah. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …