Jan Ziegler: Jak někteří Češi udávali Židy gestapu

07.06.2018 7:33

Je to smutné čtení, bohužel se našli za nacistické okupace i Češi, kteří Židům škodili a udávali je gestapu. Antisemitismus přitom začal už za tzv. druhé republiky a bují v rámci protiizraelské nenávisti i nyní.

Jan Ziegler: Jak někteří Češi udávali Židy gestapu
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Diskriminace Židů začala už za tzv. druhé republiky, kdy v rámci antisemitských čistek byl z Národního divadla vyhozen herec Hugo Haas. Smutné je, že to bylo ještě před nacistickou okupací Čech a Moravy a aktéři tohoto zla byli Češi, nikoliv Němci.

Holocaust je nejhorším zvěrstvem v dějinách lidstva, protože cílem bylo nemilosrdné vyhlazení Židů na etnickém základě. Smutné ovšem je, že mnozí Češi se na protižidovských štvanicích podíleli. Známý je případ z Brna, kde jen několik dnů po 15. březnu 1939 přivedl jeden místní Němec na policejní komisařství surově zbitého Žida, kterého na ulici zmlátili čeští násilníci, a žádal policii, aby zasáhla a netrpěla taková příkoří. Historie nebývá černobílá.

Existují i dopisy, jak je uvedeno na webu info.cz, které psali Češi úředním místům včetně gestapa a udávali své židovské sousedy, že dochází do kina, kam nesmí, nenosí předepsanou židovskou hvězdu na svém oděvu, chodí nakupovat mimo určenou dobu atd. Na základní škole jsem měl spolužačku Ráchel s židovské rodiny z Brna a ta mně vyprávěla, jak jejího dědečka přivítali čeští sousedé po návratu z Osvětimi, kterou zázrakem přežil. Slovy, „to je škoda ty židovská svině, že si také nevylítl komínem.“ Ano, takhle se po II. světové válce chovali mnozí ti, kteří se do ničeho nepletli, nic se jim nestalo, ale po květnu 1945 z nich najednou byli velcí odbojáři.

Je smutné, že po tragédii šoa, při které bylo nacisty a jejich pomahači zavražděno šest milionů Židů, se najdou stále ti, kteří neváhají využít každé příležitosti kopnout si do Izraele a jeho židovských obyvatel. Tak tomu bylo při nedávných nepokojích v Gaze anebo dnes v rámci odřeknutého přátelského fotbalového zápasu Izrael - Argentina. Jistí zdejší diskutéři se bijí v prsa, jací, že jsou antinacisté, ale na druhé straně napadají a urážejí židovské oběti nacistického teroru. Antisemitská nenávist je v nich silně zakořeněna. Židovský stát přitom pouze brání svoji svobodu a jeho obyvatelé dávají svým nepřátelům jasně a důrazně najevo, že holocaust se opakovat nebude. Stateční to lidé, kteří mají moji úctu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty