Jan Ziegler: Krym se potácí u dna a tak si Kreml vymýšlí provokace

29.08.2016 20:05

Obyvatelé poloostrova v Černém moři jsou zklamáni. Prosperita slíbená Moskvou po připojení k Rusku se nedostavila, turisté nejezdí, ceny vzrostly, ale platy ani důchody se nezvýšily. Lidé se začínají bouřit.

Jan Ziegler: Krym se potácí u dna a tak si Kreml vymýšlí provokace
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

A tak museli nastoupit „Gliwice“. Tehdy v srpnu 1939 Němci zinscenovali přepadení radiostanice v tenkrát německém Gleiwitzu (nyní polské Gliwice) a obvinili z něj Poláky. A nyní pro změnu Rusové zadrželi na Krymu údajně ukrajinské záškodníky. Koneckonců s tím mají zkušenosti, protože v listopadu 1939 začalo dělostřelectvo Rudé armády ostřelovat vlastní pozice, což se stalo záminkou k tzv. Zimní válce a ruskému útoku na Finsko.

Nejpravděpodobnější však je typická putinovská taktika odvedení pozornosti od skutečných problémů k těm uměle vyvolaným, varování před domnělým nepřítelem a případné zdůvodnění agrese proti sousedovi. Není ovšem v zájmu Ukrajinců podnikat takové akce. Navíc jsou ruské stížnosti směšné, protože z hlediska mezinárodního práva je Krym stále součástí Ukrajiny. Pravdou také je že teroristy vysílá na území Ukrajiny Rusko.

Situace na Krymu není ideální a tamní obyvatelé čekali od připojení k Rusku více. Ostatně v krizi je celé Rusko, jeho ekonomika upadá už druhý rok po sobě a například v lednu prodej aut meziročně klesl o 17%. Obyvatelé Krymu si stěžují, že z platů se dají tak akorát koupit potraviny, na oblečení peníze nezbývají, a vyjít s důchody, které v průměru činí tři tisíce korun měsíčně při cenách srovnatelnými s našimi, zkrátka nelze. Stížnosti Rusů na nízké platy učitelů (cca 5000 Kč měsíčně) nebo mizerné penze premiér Dmitrij Medveděv odbývá jednoduše, peníze nemáme, musíte vydržet.

Ukazuje se, že Putin nepřevedl žádný zázrak, akorát v jeho éře strmě stoupla cena ropy a on mohl více utrácet. Nyní však, když se její cena potácí kolem padesáti dolarů za barel, zázrak skončil a zjišťuje se, že král je nahý. Rusko je v podstatě rozvojovou zemí závislou na vývozu surovin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…