Jan Ziegler: Pražské metro boduje, cestující přibývají

14.12.2015 16:10

Podle nedávného přepravního průzkumu jezdí podzemní dráhou v metropoli nad Vltavou čím dál tím víc lidí. Přispívá k tomu fakt, že je rychlé s moderními války, čisté a bezpečné. Navíc ve stanicích přibývají bezbariérové přístupy.

Jan Ziegler: Pražské metro boduje, cestující přibývají
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Před časem jsem četl v MF DNES rozhovor s mladou Američankou, která žije a pracuje v Praze, a ta to vystihla přesně. „V New Yorku se bojím v noci jezdit metrem, v Praze jím jezdím běžně i kolem půlnoci a nemám strach.“ I já také často jezdím v noci podzemní dráhou a není to nějak nebezpečná záležitost. I když netvrdím, že se nikdy nic nestane. Ale pražské metro patří k těm bezpečným.

Jednou mně také kamarádka z Vinohrad říkala, že za ni přijela kamarádka z Olomouce a potřebovala si zajet na Klárov. Ona ji povídá: „to je jednoduchý. Půjdeš na metro na Jiřák (stanice Jiřího z Poděbrad) a vystoupíš na Malostranské, seš tam tak za deset minut.“ Milá Hanačka si však postavila hlavu, že pojede autem, dostala se ale do zácpy a pak dlouho hledala místo k zaparkování, takže na Klárov cestovala z Vinohrad skoro hodinu. Vlaky v podzemí jsou tak suverénně nejrychlejší v pražské dopravě.

Dobrou zprávou také je, že v metru byl otevřen další výtah ve stanici Roztyly na trase C, který umožní snadnější přístup maminkám s kočárky, vozíčkářům a špatně se pohybujícím lidem, kde na spoje metra navazují městské, příměstské a dálkové autobusy. „Je letos již sedmý bezbariérový přístup, který jsme zřídili. Všechny stanice by měly být bezbariérové do konce roku 2025,“ řekl generální ředitel Dopravního podniku hl. města Prahy Jaroslav Ďuriš.         

Takže je opravdu hodně důvodů, proč po Praze cestovat metrem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …