Jan Ziegler: Preferenční pruhy urychlí městskou dopravu v Budějicích

01.09.2014 10:58

Toto řešení se osvědčilo v Lidické ulici v Českých Budějovicích. Od zastávky Poliklinika Jih vede preferenční jízdní pruh pro autobusy a trolejbusy zdejšího Dopravního podniku až ke křižovatce s Mánesovou a městská doprava se přestala v této rušné ulici ve špičkách zpožďovat. Proto by bylo dobré toto opatření rozšířit i na jiná místa v jihočeské krajské metropoli.

Jan Ziegler: Preferenční pruhy urychlí městskou dopravu v Budějicích
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Je nyní obecným světovým trendem dávat přednost dopravě více osob před individuální. V USA mají takové zajímavé nařízení, že v nejvzdálenějším jízdním pruhu od kraje vozovky smí jezdit pouze auta, ve kterých sedí minimálně tři lidé. U nás v Evropě se dává přednost městské dopravě před auty. Je to logické, v MHD cestuje více lidí, navíc ulice nejsou nafukovací a další auta se už do nich prostě nevejdou.

„Jsem pro zřizování preferenčních pruhů pro autobusy a trolejbusy a další dopravní opatření, které mohou zmírnit zpožďování městské dopravy ve špičkách,“ uvedl místopředseda představenstva Dopravního podniku města České Budějovice, který je pověřen jeho řízením, Ing. Slavoj Dolejš.

Profesor Dopravní fakulty ČVUT Petr Moos upřesnil, že preferenční pruhy mají být zřizovány v místech, kde je velká hustota provozu městské dopravy, tedy obrazně řečeno, ne tam, kde projede jeden autobus za hodinu, a v místech, kde je na vozovce více jízdních pruhů v jednom směru. Tyto podmínky splňuje i Husova ulice, kde se už dříve uvažovalo o vyznačení preferenčního pruhu mezi křižovatkou Dlouhá Louka a odbočením z Husovy na Branišovskou.

Námitky, že preferenční jízdní pruhy brzdí dopravu, se právě v Lidické ulici vyvrátily. Navíc jejich cílem je rovněž dostat řidiče aut do městské dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.