Jan Ziegler: Rusko oslavuje vraha Čechoslováků a zločince Brežněva

20.02.2016 17:27

Výstava v Moskvě prý chce ukázat objektivně Sovětský svaz v éře Leonida Iljiče Brežněva. Ve skutečnosti se jedná o oslavu komunistického zločince, která třeba zamlčuje, že vydal rozkaz ke vpádu sovětských vojsk do Československa.

Jan Ziegler: Rusko oslavuje vraha Čechoslováků a zločince Brežněva
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Kdyby Němci uspořádali výstavu o Adolfu Hitlerovi, ve stylu, že by ji tvořily dojemné obrázky o tom, jak si hraje se svoji fenkou Blondie nebo vůdce v obklopení milujících dětí, nastal by oprávněný povyk kvůli propagaci nacismu. Srovnatelným zločineckým hnutím je však zároveň i komunismus a přesně takového hrubého zkreslení historie dopustili tvůrci moskevské výstavy o šéfovi sovětské komunistické strany.

Brežněv je tu ukazován při lovu nebo při tanci a údajně to byl veselý člověk, který se nevyhýbal světským radovánkám. Ovšem ani slovo o tom, že za jeho vlády nastalo opětovné utužení režimu. Návštěvník se nedozví, že to byl Brežněv, který v roce 1968 dal příkaz k okupaci Československa, pře níž jen do konce roku 1968 byla zabito přes sto Čechů a Slováků. Byl to Brežněv, který o jedenáct let později nařídil sovětský vpád do Afghánistánu, při kterém zahynulo kolem milionu lidí.

Jen minimálně jsou zmíněny represe proti odpůrcům komunistického režimu, které přinesly tisíce zatčených a uvězněných a další tisíce lidí byly přinuceny k emigraci.

Putinovské Rusko se hlásí k odkazu Sovětského svazu

A výstava zcela přehlíží vážné ekonomické problémy, do kterého se dostal tehdejší Sovětský svaz. Jak uvádí II. díl publikace Dějiny Ruska 20. století 1939 – 2007, na konci sedmdesátých let byl v Rusku nedostatek prakticky všeho. V obchodech nebyly k dostání maso, máslo, uzeniny, salámy, vejce, ovoce a zelenina. Poněkud slušněji byla zásobovaná pouze Moskva. Proto se na konci brežněvovské éry se začalo potravinářské a nepotravinářské zboží v mnoha oblastech tehdejšího SSSR prodávat pouze na lístky. Tedy Sovětský Svaz byl přinucen kvůli hroutící se komunistické ekonomiky sáhnout k opatření, které normální země zavádějí v pouze v mimořádných situacích, například za války.

Tato expozice je pouze dalším důkazem, že putinovské Rusko se hlásí k odkazu Sovětského svazu a nehorázným způsobem přitom bagatelizuje zločiny této, jak trefně uvedl americký prezident Ronald Reagan, říše zla. Takže tvrzení, že Rusko nerovná se SSSR je lživé. Tuto výstavu lze chápat i jako další nepřátelský akt Kremlu proti České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Přituhuje

11:34 Jiří Weigl: Přituhuje

Denní glosa Jiřího Weigla