Jan Ziegler: Srovnání s Amerikou dopadá pro Rusko katastrofálně

30.11.2015 20:06

Na českém Facebooku se masově šíří zajímavé srovnání platů a cen v USA a Rusku, které pro kremelskou říši dopadá značně nelichotivě. Tato tabulka přitom pochází z Ruska a dokazuje, že tato země není ideální místem k životu.

Jan Ziegler: Srovnání s Amerikou dopadá pro Rusko katastrofálně
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Pro lepší představu je srovnávací tabulka těchto dvou zemí uvedena v přepočtu v rublech. Takže v Rusku je podle ní průměrný měsíční plat 16 tisíc rublů, kdežto v USA 380 tisíc rublů. Tady se musím Ruska zastat. Je pravdou, že rubl hodně ztratil na své hodnotě, ale průměrný plat v přepočtu 8 tisíc korun měsíčně se mně zdá hodně nízký, i když mimo největší města jako jsou Moskva nebo Sankt Petěrburg může být realitou. Ale třeba české ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách uvádí, že průměrný plat v Ruské federaci činí cca 13 tisíc Kč. Každopádně je výrazně nižší než v České republice a o USA ani nemluvě.

Ani ceny nevyznívají pro Putinovo impérium příznivě. Kilo jablek stoji v USA 57 rublů, v Rusku 90 rublů, kilo vepřového masa zhruba 200 rublů v USA a 350 rublů v Rusku. Některé jsou uvedeny nepřesně, například půl litru pivo Heineken nevychází v USA v přepočtu na 30 rublů, ale o něco víc, obecně však platí, že ceny potravin vychází v Americe příznivěji.

article_photo

Asi také proto se posledního slosování o tzv. Zelenou kartu, která umožňuje trvalý pobyt a získání pracovního povolení v Americe, zúčastnil rekordní počet Rusů, více než 265 tisíc. Měli však smůlu, Američané jim vyhradili pouze čtyři tisíce míst. A jistě není náhodou, že dcera ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova studuje Harvardskou univerzitu a v Americe také žije a studuje syn ruského premiéra Dmitrije Medveděva.

Tedy z Ruska se snaží dostat, kdo může, jelikož i mnozí Rusové tvrdí, že život v jejich zemi nemá žádnou perspektivu. Proto tvrdím, že obdiv k Rusku s jeho bídnými platy je zřejmě důsledkem nějaké poruchy. Normální lidé totiž obdivují ty, kteří něco umí a nikoliv lemply.  Jak říká můj kamarád Vláďa, láska k Rusku není záležitosti myslících lidí, ale vykastrovaných býků.           

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla