Jan Ziegler: To je bangladéšská Dháka? Ne, to je ruský Omsk

27.04.2015 19:22

Rusko si hraje na vojáky, prezident Vladimír Putin vyhrožuje jadernými zbraněmi, ale na předměstí osmého největšího města Ruské federace Omsku s více než milionem obyvatel jsou blátivé cesty, rozpadající se baráky bez vody a kanalizace a na záchod tam chodí lidé do budky na dvoře. Ovšem nic nenormálního, to je typický obraz současného Ruska.

Jan Ziegler: To je bangladéšská Dháka? Ne, to je ruský Omsk
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Normální lidé si berou za vzor někoho, kdo něco umí, něco dokázal, ale vážně nevím, proč si brát vzor z Ruska? Nebo se máme vrátit do 19. století a kolem našich měst postavit prstence takových chatrčí, jaké jsou typická pro ruská města. Mohu zodpovědně říci, že na okraji mých Českých Budějovic nic takového není a já ani netoužím po tom, aby tam nějaká taková kolonie vyrostla.

Kupodivu, když jsem byl loni v USA, tak na okraji Los Angeles nebo San Francisca jsem nic takového neviděl. Jistě ani v Americe není vše dokonalé, a obydlí třeba mexických přistěhovalců mají k dokonalosti daleko, ale Ti Mexičané se pořád mají ve Státech lépe než doma, a navíc jejich domy tam jsou výjimkou, kdežto v Rusku pravidlem. To samé je v Murmansku, Pskovu, Samaře a jinde. V diskusním salonu časopisu Echo č. 15 vystupoval také redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup, který potvrdil, že i Moskva ještě na konci sedmdesátých let minulého století byla plna takových čtvrtí dřevěných domků, kde se na záchod chodilo na dvůr a pro vodu do studny tamtéž. Pravdou je, že před olympiádou v roce 1980 nechala Moskva některé tyto čtvrti srovnat se zemí. Inu země Potěmkinových vesnic.

Ale i současná Moskva má k dokonalosti daleko. Stále tam 18% obyvatel žije v tzv. komunálních bytech lidově řečených komunálkách, to znamená, že rodina má k bydlení jednu místnost, kuchyně, koupelna a WC jsou společné. Ale možná takové bydlení je pro zdejší putinovce vzor, protože utužuje kolektiv a napomáhá soudružským vztahům. A když za časů komunistických měl někdo problém, tak soudružka domovní důvěrnice to nezapomněla včas nahlásit na politickou policii KGB.

O předměstí Omsku a dalších ruských měst by si leckdo pomyslil, že se zřejmě ocitl někde v bangladéšské Dháce. Avšak po pravdě řečeno, Rusko je takový Bangladéš, akorát má rakety.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…