Jan Ziegler: Ukrajinci nechtěli barbarský Východ, ale civilizovaný Západ

19.08.2014 21:30

Nepokoje na Majdanu pochopí každý, kdo zná poměry na Ukrajině. Janukovyč a spol. dovedli zemi k totálnímu rozvratu a dospělo to tam daleko, že člověk bez protekce nesehnal ani postel v nemocnici. Těžko se divit zdejším lidem, že chtěli změnu. Vždyť naši odboráři protestovali proti Nečasově vládě ve srovnání s tím kvůli banalitám, a Ukrajinci si těžko mohli nechat líbit daleko horší zvěrstva. Zvláště, když vidí, že nejúspěšnější postsovětskou zemí je Estonsko, které se orientuje na Západ.

Jan Ziegler: Ukrajinci nechtěli barbarský Východ, ale civilizovaný Západ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Chápu, že lidi na Ukrajině chtěli změnu. Když mnozí z nich navíc pracují v České republice a v jiných zemích Západu a vidí, že tady je to daleko lepší než u nich, tak věří tomu, že podpisem Asociačních dohod s Evropskou unií se situace zlepší. To je samozřejmě mylná představa, ono nestačí jenom podepsat dohody, ale je nutné také přijmout západní civilizační zvyklosti, pouhý papírový obrat nic neřeší.

Nicméně většina Ukrajinců pochopila, že jim převažující orientace na Rusko nic dobrého nepřinesla, obě země se vyznačují masivní korupcí, nefunkční justicí, která není nezávislá a je poplatná politické moci, vládou oligarchů a útoky na nezávislá média. A je nutné si přiznat, že situace na Ukrajině byla v tom východním nepořádku ještě horší než v Rusku. I čeští podnikatelé znalí poměrů uváděli, že zatímco v Rusku se obvykle dává z ceny zboží či výrobků dvacet procent výpalného, tak na Ukrajině je tomu naopak a všelijací bandité si účtují až osmdesát procent za ochranu.

Pobaltské republiky se po získání nezávislosti v roce 1991 orientovaly na Západ a Východu daly adié.  Dobře udělaly. Podívám se nyní na vůbec nejúspěšnější zemi postsovětského prostoru a tou je Estonsko. Jeho hlavními obchodními partnery jsou země Evropské unie, které se podílejí na 71% jeho vývozu a 83% dovozu. U Ruska tato čísla činí 11 a 6%.

Zajímavý je také údaj hrubého domácího produktu na obyvatele. Podle www.svetdnes.cz/zebricek/hdp-na-obyvatele.html vykazuje Estonsko v tomto ukazateli v roce 2013 21600 dolarů, kdežto Rusko 14 600 dolarů. Také v růstu HDP za minulý rok byli Estonci úspěšnější, jejich ekonomika vzrostla o 2,5%, ruská jen o 1,3%.

Tato nezpochybnitelná čísla dokazují, že estonská západní cesta je úspěšnější než ta východní ruská. Estonci se dostali z obrovských problémů na začátku své obnovené státnosti, kdy se museli odpoutat od přílišné závislosti na ruské ekonomice a s úspěchem to dokázali. Dokonce v některých letech vykazoval jejich HDP růst i kolem deseti procent.

Estonsko je zkrátka a dobře postsovětskou jedničkou, Rusko nikoliv. A každý normální člověk si bere vzor z těch nejlepších. Nelze se tedy divit Ukrajincům, když vidí, že úspěch slaví západní cesta Pobaltí a nikoliv východní ruská nebo běloruská, a proto chtějí jít raději po ní. 

Publikováno se souhlasem autora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…