Jana Hrdá: Pozdvižení kvůli příspěvku na péči

09.09.2011 7:30

Před chvílí jsme dostali prostřednictvím předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením v ČR pana Václava Krásy zprávu od pana ministra Jaromíra Drábka. Dozvěděli jsme se, že příspěvek na péči zůstane tak, jak je v současné době.

Jana Hrdá: Pozdvižení kvůli příspěvku na péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotně postižení - ilustrační foto

To znamená, že nebude podpořen pozměňovací návrh schválený Výborem pro sociální politiku, že kvůli případnému zneužívání příspěvku na péči uživateli péče by měl být příspěvek proplácen nikoliv uživatelům, jak je tomu doposud, ale poskytovatelům služeb. Prý se koalice nakonec přece jen shodla na tom, že návrh nepodají, a je naděje, že i hlasování zabrání zásadní změně v příspěvku na péči, která by poškodila všechny, kdo potřebují ke svému životu pomoc druhé osoby.

Ráda bych zde upozornila, jak tomto zápasu bylo snadné zneužít moci, použít demagogie a využít lží.

Paní poslankyně Kohoutová totiž tvrdila na obranu svého pozměňovacího návrhu: „...v žádném případě neomezí jejich (uživatelů) svobodu rozhodovat o tom, komu a za jaký typ péče bude stát příspěvek na péči vyplácet. Přesunutím tohoto příspěvku z rukou příjemce přímo poskytovateli chceme pouze zajistit, aby byl příspěvek využíván skutečně pro ty potřeby, k nimž je určen."

Ale toto tvrzení má stejnou logiku, jako kdyby dospělému člověku zákonodárce nabídl, že si může vybrat hospodu, kde si dá pivo, a že velký bratr stát to zaplatí. Myslím si, že by pivo přinejmenším ztratilo chuť...

Argumentem paní Kohoutové bylo, že příjemci příspěvek zneužívají!

Neexistuje však ŽÁDNÁ studie, jež by dokazovala, že klienti službu zneužívají. Naopak VŠECHNY studie, jež se zabývaly příspěvkem na péči, dokazují, že příspěvek je namnoze pouze příspěvkem a že nestačí pokrýt potřeby péče. Jsou případy, kdy těch peněz má někdo víc, než by potřeboval péče, leč jsou řídké. Daleko častěji rodina chodí nakupovat, dělá velký úklid a pomáhá při pochůzkách, ale peníze nechává "babičce na léky". A ona jim potom "přispěje na elektroniku..." Takže nakonec sice dostanou zaplaceno za péči, ale už se to neuvádí, neboť se to tak nebralo.

OSTATNĚ posuďme sami z následujících čísel:

1. stupeň závislosti dostává 800 Kč, za což se dá koupit 8h péče měsíčně, tzn. necelé 2h týdně!

2. stupeň závislosti dostává 4000 Kč, za což se dá koupit 40h péče měsíčně, tzn. něco přes 1h denně,

3. stupeň závislosti dostává 8000 Kč, za což se dá koupit 80h péče měsíčně, tzn. 2,5h denně,

4. stupeň závislosti dostává 12000 Kč, za což se dá koupit 120h péče měsíčně, tzn. 4h denně!!

OSTATNĚ: Posudkoví lékaři posoudili, že příjemci příspěvek na péči potřebují, a nyní někteří poslanci tvrdí, že jej vlastně nepotřebují, protože jej údajně používají na něco jiného?

Cítím se velmi, velmi uražena tvrzením, že příspěvek zneužívám - musím doplácet 20 h denně!!! JH

ParlamentníListy.cz publikací tohoto materiálu chtějí podporovat práci a aktivitu neziskových a humanitárních institucí působících na území České republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Národní rada osob se zdravotním postižením v ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…