Jana Šimonová: Co by se tak dalo pojmenovat po Havlovi? A na jak dlouho?

28.12.2011 18:32

Havlománie pokračuje, tentokrát dílem o tom, co dostane Havlovo jméno. Návrh pojmenovat po Havlovi letiště padl, neboť Havel prý nerad létal. To jsou ti Pražáci.

Jana Šimonová: Co by se tak dalo pojmenovat po Havlovi? A na jak dlouho?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

To v Mošnově pojmenovali letiště po Janáčkovi, i když ten za svého života neměl ani potuchy, že snad někde v Mošnově nějaké letiště kdy bude vybudováno, ba co více, že snad někdy ponese jeho jméno. O létání Leoše Janáčka mně není nic známo.

K pojmenování mošnovského letiště Janáčkovým jménem došlo mnoho let po Janáčkově úmrtí. Nevzpomínám si, že by kdo byl proti takovému návrhu, nebo s takovým pojmenováním měl dnes problém. Asi se tak tedy stalo ve vhodný okamžik. Vhodný okamžik k pojmenování něčeho něčím jménem, to je to, oč tu běží. A tak řekněme, že návrh implementace Havlova jména kamkoliv se řeší s předstihem.

Kam tedy vepsat, vypálit, vytesat či vykovat Havlovo jméno, aby nezapadlo v nějaké nevýznamné ulici či náměstíčku? Co tak Havlův Barrandov nebo Havlovy terasy? Nebo nějaký nový tunel pojmenovat ne zrovna Blanka, ale hezky česky Vašek? Nebo co tak nějaký nový úsek dálnice, nejlépe ale někde v Čechách, pojmenovat Havlovka? Možná by se veřejnost vstřícně přijala pojmenování nějakého rumu. Na rumové gurmány by se tak z regálů vedle Tuzemáku či Tuzemského usmíval také Havlův. Vždyť existuje a je prý lidmi oblíbená vodka Gorbačov?  Tak by to nebylo nic neobvyklého.

Pro ty, co teď uvažují, jestli to mám v hlavě v pořádku, když píšu takové nesmysly o vynuceném pojmenování něčeho po Havlovi, sotva zesnul, a v čase, kdy ještě ani není pohřben, jen poznamenám, že já si s tím nezačala. Ostatně, mne by tohle opravdu nenapadlo, kdyby můj mozek v posledních dnech nebyl snažně, ochotně a důkladně omýván a proplachován médii.

Zdravý selský rozum však velí vyčkat času a pokusit se trpělivě vystihnout vhodný okamžik k takovému počinu, jakým je udělení Havlova jména nějakému objektu. Možná by nebylo od věci posečkat i pár let, neboť s přejmenováváním ulic a náměstí, bouráním soch a strháváním symbolů, aby je všechny nahradily nové sochy, symboly a nová jména, máme přece historické zkušenosti nejen u nás, ale vlastně v celém světě.

Poznámka: Autorka bydlí na Hlavní, Leninově, Hlavní třídě, zvané Leninka, kousek nad místem, známým jako u kina Dukla, u Jugoslávce, u Lenina, zkrátka u rondlu, tam, jak tu Leninku kříží ulice Porubská, dříve Fučíkova. Zkrátka autorka už dost pamatuje a s takovou brzy asi netrefí domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…