Jana Zwyrtek Hamplová: Podány další žaloby proti opatřením vlády

07.07.2021 13:11

Pandemický zákon je hrubě zneužíván k přisvojení si dávno nenáležejících pravomocí. Nelze vyloučit ani trestní odpovědnost pro nečinnost.

Jana Zwyrtek Hamplová: Podány další žaloby proti opatřením vlády
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Dnešním dnem byly odeslány na Nejvyšší správní soud ČR další dvě žaloby proti opatřením vlády, konkrétně proti Opatření MZ ČR ze dne 29. června 2021, č.j.: MZDR 15757/2020-55/MIN/KAN (ochrana dýchacích cest)  účinné od 1.7.2021 a proti Opatření MZ ČR ze dne 21. června 2021, č. j.: MZDR 14601/2021-21/MIN/KAN, účinné od 26.6.2021 a změněné od 9.7.2021, stanovující řadu podmínek pro provozovny služeb, pro pořádání koncertů, pravidla pro shromažďování a další. A další žaloby budou následovat.

Žaloby podala advokátka Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, která je postavila na jasném zneužití pandemického zákona v době, kdy situace nesplňuje ani minimální podmínky epidemie.

Advokátka v žalobách uvádí, že z důvodu nečinnosti vlády i Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, které již dávno měly konat, nedošlo formálně k ukončení pandemické pohotovosti; vláda a Poslanecká sněmovna ČR tak zcela vědomě ignorují statické údaje, aby prodlužovaly stav pandemické pohotovosti, tedy formálně udržují objektivně neexistující stav, aby mohl být zneužíván zákon, pro jehož aplikaci nejsou splněny ani základní podmínky, v daném případě existence objektivní situace, která by aplikaci pandemického zákona odůvodňovala.  Ministerstvo podle žalob vydalo napadená opatření zcela vědomě v rozporu s objektivní situací v České republice, tedy zcela vědomě zneužilo pandemický zákon ke zcela jinému účelu, než byl zákon přijat, tedy k ukládání povinností a vydávání zákazů v rozsahu, který již nemůže být ničím odůvodněn. Zjevné zneužití práva však nemůže požívat právní ochrany.

Ministerstvo zneužívá pandemický zákon ke zneužití svých pravomocí, které  aplikuje zcela vědomě v rozsahu, který neodpovídá aktuální situaci v České republice, a za situace, kdy si musí být plně vědomo, že situaci v České republice nelze už několik měsíců nazvat epidemií ani pandemií. Nelze zneužívat pandemického zákona jen proto, že odpovědné osoby jsou nečinné. Touto nečinností, spočívající v nepodání návrhu na zrušení pandemické pohotovosti, se dopouštějí s nejvyšší pravděpodobností rovněž trestného činu, neboť podle § 329 trestního zákona, který upravuje Zneužití pravomoci úřední osoby, se tohoto trestného činu dopustí úřední osoba, „která v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch nesplní povinnost vyplývající z její pravomoci“.

Zde odpovědné osoby nekonají kroky ke zrušení pandemické situace, a to v úmyslu způsobit sobě prospěch spočívající v možnosti aplikovat pravomoci, mimo jiné právě ve formě napadených opatření, které jim již dávno nepřísluší z důvodu neexistence stavu epidemie či pandemie, tedy jejich prospěch spočívá v udržení si pravomocí, které už dávno neměly mít.

Žalovaný měl již dávno na základě statistických údajů, které on sám shromažďuje a je povinen shromažďovat, a jsou mu tedy bezprostředně a důvěryhodně známy, iniciovat ve vládě, aby vláda podala Poslanecké sněmovně návrh na ukončení pandemické situace, a tím ukončení možnosti aplikovat pandemický zákon, když v aktuální situaci plně postačuje klasická právní úprava, tedy případná aplikace zákona č. 86/1992 Sb., kterým je zákon o péči o zdraví lidu.

Žaloby jsou doplněny statistickými údaji.


Zdroj tabulky je statistika vedená ministerstvem.

Potvrzených případů za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 14, slovy čtrnáct, tj celkem v ČR 1484.

Aktuálně hospitalizovaných osob bylo ke dni 29.6.2021celkem 57, slovy padesát sedm, k 6.7.2021 už jen 30 osob, slovy třicet.

Potvrzených případů za posledních sedm dnů je na 100.000 obyvatel 7 (slovy sedm), k 6.7.2021 je to 9 (slovy devět). Celkem tedy cca 750 nakažených (nikoli nemocných), a tento stav je konstantně a dlouhodobě nízký – viz dokreslující tabulka od 29.5.2021 do 1.7.2021.

Pokud jde o covid, jedná se o onemocnění podobné chřipce.

To mimo jiné vyplývá i z toho, že Velká Británie a Singapur v těchto dnech opouští od mimořádných opatření, a budou s covidem nakládat jako s chřipkovým, rovněž virovým, onemocněním. Lze tedy nepochybně použít výkladové analogie právě s onemocněním chřipkou.

Za epidemii se pokládá v případě virového onemocnění chřipkou situace, kdy jí onemocní (tedy dokonce přímo onemocní, nepostačuje jen to, že jde o nositele viru, protože na vir chřipky se nikdy ani netestovalo) 1.865 na 100.000 obyvatel, to je celkem 199.555 nemocných na 10.650.000 obyvatel, tj. 1,9% obyvatel České republiky. Tato čísla se pokládají za epidemii, a za pandemii v případě, že by se jednalo o plošné rozšíření nemoci.

Dnes je nemocných nebo nositelem viru covid 0,007% obyvatel České republiky, a to za situace nikoli nahodilého zjištění, ale za situace masivního plošného testování, tedy čísla lze pokládat za zcela objektivní.

Celkem bylo ke dni 29.6.2021 provedeno 8.006.065 PCR testů, a 21.230.826 antigenních testů, celkem tedy 29.236.891 testů, z toho + 41.482 PCR testů za jeden den 29.06.2021, a + 73.988 antigenních testů za jeden den 29.06.2021.

Nositelem viru covid je tedy 266x méně lidí, než muselo být přímo nemocných chřipkou, aby byl vůbec vyhlášen stav epidemie, a hospitalizovaných osob s covidem je 3484 x méně, než muselo být nemocných chřipkou v ČR pro stav epidemie.

Stav pandemické pohotovosti není dnes tedy ničím odůvodněn.

Aplikace pandemického zákona je tedy zneužitím pravomoci spočívající v nečinnosti směrem ke zrušení stavu pandemické pohotovosti.

Ministerstvo si přisvojuje pravomoci, které již dávno nemá mít.

V tomto smyslu budou podány žaloby postupně na všechna opatření podle pandemického zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…