Jaromír Gajdáček: Místo úspor další miliardy navíc

14.04.2014 17:03

Reakce prezidenta SZP ČR a generálního ředitele ZP MV ČR Jaromíra Gajdáčka na návrh prezidenta ČLK Milana Kubka sloučit ZP MV ČR a VoZP s VZP.

Jaromír Gajdáček: Místo úspor další miliardy navíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

V minulých dnech zazněly další rady na stamilionové úspory ve zdravotnictví. Šéf České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek má za to, že úspory provozních nákladů přinese - a snad i všechny neduhy českého zdravotnictví vyléčí - sloučení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se dvěma velkými zaměstnaneckými zdravotními pojišťovnami – vnitra a vojenské.

Odpověď na jednoduchá řešení od stolu mohou dát jen skutečná čísla. Jaká jsou tedy fakta? Co se týče provozních nákladů, prostý pohled do hospodářských výsledků pojišťoven za rok 2013 hovoří o opaku tvrzení pana Kubka. Pokud by vše bylo v rukou VZP, celkový provoz bude proti současnému stavu naopak o stamiliony dražší.

Nutné je hovořit o tom podstatném, o nákladech na zdravotní služby. V současnosti VZP vynakládá na péči o jednoho klienta v průměru o 3 900 Kč více než zaměstnanecké zdravotní pojišťovny. Základem je, že jde o péči zcela srovnatelnou, kdy rozdíl v platbách je dán historicky a také vyjednávacími schopnostmi.

Pokud bychom zmíněné pojišťovny sloučili, lékaři by jistě požadovali platby na úrovni VZP. Stačí tedy rozdíl v platbě 3 900 Kč vynásobit počtem pojištěnců a vyjde nám, že sloučení by mohlo znamenat zvýšení plateb na zdravotní služby celkem asi o šest miliard korun ročně. Šest miliard, které není kde vzít. Už tak nestabilní systém by se ještě více rozkolísal. Pokud by někdo přišel s nápadem sloučit všechny pojišťovny do jedné, pak by musel počítat s nákladem o 23 miliard vyšším, také s významně vyššími provozními náklady a nižší efektivitou.

Sloučit VZP s prosperujícími velkými zaměstnaneckými pojišťovnami, které mají vyrovnané hospodaření, nepotřebují půjčky od státu, předsunuté platby a podobné finanční injekce, může být tedy přínosné jen v naivních představách jednoduchých počtářů. Skoro to vypadá, že hlavním motivem návrhu prezidenta ČLK nejsou ani tak stamilionové úspory na provozu pojišťoven, ani zázračná léčba všech nešvarů českého zdravotnictví, jako spíše lákavá představa o několik miliard vyšších úhrad lékařům.

Jaromír Gajdáček, prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR a generální ředitel ZP MV ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …