Jaromír Novotný: Smutné oslavy 23. výročí „Sametové revoluce“

17.11.2012 11:00

Patřím ke generaci, která během svého života zažila na vlastní kůži dva historické zvraty v dějinách této republiky. Tím prvním bylo období „Pražského jara“, které vzbudilo mezi mými vrstevníky, bylo nám tenkrát 20 let, velké množství nadějí na lepší život a na návrat do rodiny demokratických zemí za „železnou oponou“. Využili jsme toho, že se tenkrát, zhruba na tři roky, otevřely hranice a troje vysokoškolské prázdniny jsme strávili na cestách po kapitalistické Evropě.

Jaromír Novotný: Smutné oslavy 23. výročí „Sametové revoluce“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Jak známo, „Pražskému jaru“ rázně zatnula tipec okupace naší země vojsky našich spojenců z „Varšavské smlouvy“ v srpnu 1968. Po výměně vedení státu se tato okupace nazývala „Bratrská pomoc našich přátel proti kontrarevoluci“. Až do listopadu 1989 jsme si mohli říkat, že našim lepším zítřkům zabránila okupace sovětskými vojsky za přispění domácích zrádců a nečinnost západních demokracií, které daly přednost mírové koexistenci se SSSR. Vše bylo způsobeno vnějšími okolnostmi, kterým jsme nemohli zabránit.

Když nám normalizační režim v listopadu 1989 brutálně nechal zmlátit na Národní třídě naše děti, tak jsme vyšli do ulic a k velkému překvapení všech se tento režim během několika dnů zhroutil jako domeček z karet. Nadšeně jsme zvonili klíči, na Václavském náměstí se tenkrát sešlo 400 tisíc a na Letenské pláni dokonce 600 tisíc občanů. Vzpomínáte? Říkali jsme si, tak konečně jsme se dočkali, sice nám režim zkazil 20 let života, ale stále ještě máme ve 40-ti možnost začít lepší život a naše děti, ty přece mají před sebou netušené možnosti a nádherný život, který nám byl odepřen.

Když jsme zvonili klíči, tak jsme si nepředstavovali, že se dočkáme toho, že na ulicích budou žebráci, že budeme mít v republice tisíce bezdomovců a statisíce lidí bez práce, že kuponová privatizace, takzvaná česká cesta ke kapitalismu, povede k „mafiánskému kapitalismu“, kdy faktickou ekonomickou a politickou moc ve státě bude mít skupina několika málo vyvolených. Opravdu jsme nečekali, že ideologie, kterou hlásali komunisté, bude nahrazena ideologií moci a peněz. Že se v podstatě za bílého dne bude rozkrádat náš stát, že heslo prezidenta Masaryka „nebát se a nekrást“ bude nahrazeno heslem „nebát se a krást“ a životní filozofií vládnoucích „elit“ se doslova a do písmene stane heslo „urvi, co můžeš“ a to bez skrupulí.

Nečekali jsme, že slova jako, jsou „poctivost, slušnost a morálka“ se stanou téměř sprostým slovem. Jaké morální právo vládnout má současná vládní koalice. Vždyť její součástí je i politická strana, která nebyla nikým volena, má jen 100 členů, ale má tři členy vlády. Kde je morálka a etika, když zákony jsou protlačovány většinou 2 hlasů a ty dva hlasy patří nepravomocně odsouzeným lidem za korupci? Zákon o vyrovnání s církvemi byl schválen proti vůli 80% národa a bez přesného a nezpochybnitelného soupisu veškerého majetku, včetně polností a lesů, který měly církve vlastnit do roku 1948. Takovéto seznamy majetku existovaly, když se vracely majetky poškozeným lidem. Proč to neplatí pro církve? Jako výsměch působí fakt, že majetek je vracen i církvím, které v roce 1948 v této zemi ani neexistovaly. Tento zákon, protlačený parlamentem pomocí zákulisních praktik a nejrůznějších „handlů“ (např. pidistraně LIDEM za podporu zákona bude umožněno vytvořit parlamentní klub a tím dosáhnou na prebendy z toho vyplývající). Církve tak dostanou 135 miliard Kč za situace, kdy je zvyšováno DPH, seniorům je o 2/3 krácena valorizace důchodů, policisté jsou nuceni pracovat 150 hodin přesčasů bez nároku na mzdu a životní náklady většiny obyvatelstva rostou. Vláda neustále škrtá a šetří, kde se jen dá, ale poslancům se platy zvyšují. No, řekněte, není to arogance moci par excellence?

Toto jsme asi v listopadu 1989 nechtěli, ale máme takové představitele, jaké jsme si zvolili a tím pádem i takovou vládu, jakou si zasloužíme. Je politováni hodné, že tento stát rozkrádají strany, které mají tak malý počet členů (ODS – 25 tis., TOP09 – 4 tis., LIDEM – 100 členů). Pouhých cca 30 tisíc straníků si nárokuje ničit tuto zemi. Tentokrát, na rozdíl od roku 1968, za to nikdo z vnějšku nemůže, můžeme si za to sami. Pokud si to neuvědomíme a nezačneme s tím něco dělat, tak se nic nezmění.

Je to smutné, ale není co oslavovat...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …