Jaroslav Bican: Migrace jako důkaz evropanství?

05.05.2014 21:31

Čím blíže jsou volby do Evropského parlamentu, tím více se zdá, že jejich důležitým tématem letos budou migranti a migrace.

Jaroslav Bican: Migrace jako důkaz evropanství?
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Větu o tom, že nechtějí Evropu plnou nepřizpůsobivých imigrantů, kteří na předměstí zapalují auta a zanášejí k nám mj. radikální islamismus, měli ve svém programu, než ji odstranili, dokonce i lidovci.  

To Úsvit přímé demokracie na něčem velmi podobném trvá. Hned na druhém místě jeho programu najdeme bod o tom, že zde nechtějí nepřizpůsobivé imigranty a náboženské fanatiky.  

Migrace je tématem i pro ODS, ta ve svém programu pro eurovolby uvádí, že imigrace nesmí vést k tomu, aby vznikala ghetta a narůstalo kulturně-civilizační napětí.  

O migraci se také debatuje. V rámci cyklu Masarykových debat pořádaných studenty Masarykovy univerzity v Brně pod záštitou většiny tamějších děkanů se 28. dubna uskuteční debata s názvem Současná míra (i)migrace je hrozbou pro Evropu, kde budou jak hosté obhajující tuto tezi, tak vystupující proti ní.  

Zdá se, že téma migrace před evropskými volbami docela táhne. Není divu, člověku nedá příliš práce, aby se přesvědčil o tom, že ve společnosti toto téma rezonuje. Asi podobně jako téma nepřizpůsobivých občanů. Proto nepřekvapí, že se toto přídavné jméno objevuje i v souvislosti s migranty – ano, nepřizpůsobivé migranty v Evropě nechceme.  

Slogany o nepřizpůsobivých migrantech, náboženských fanaticích a radikálním islamistu jsou však zrádné. Shodnout se na tom, že v Evropě nikoho z nich nechceme, není těžké. Problém je, že podprahovým sdělením těchto hesel je, že si musíme dávat pozor na všechny migranty, protože právě oni bývají nepřizpůsobiví.  

Nic z toho ale neodpovídá na otázku, proč toto téma v ČR tak rezonuje. Máme snad s migranty nějaké zásadní problémy, narušují soudržnost a harmonické soužití naší společnosti?  

Opravdu tu existuje výrazné zastoupení těch, o kterých by se dalo hovořit jako o nepřizpůsobivých? Nebo jde jen o zažitou představu, že nám berou práci? Skutečně se však na pozice, kde pracují migranti, hlásí i občané ČR, ale práci dostávají cizinci?  

Věc se dá vysvětlit i tak, že se z našich politických stran i občanů konečně stávají Evropané. Říkáte si, jak to? Pálí je přece problémy Evropské unie jako celku. Není jim lhostejné, že v některých částech tohoto společenství téma migrace aktuální je, a protože cítí sounáležitost s Unií jako takovou, není možné něco, co trápí jednu zemi, nebrat jako své vlastní trápení.  

Tomu odpovídá i myšlenka, že evropští poslanci nezastupují jednotlivé státy, ale celý evropský lid. Proto, přestože je absurdní, aby u nás hrálo téma migrace před těmito evropskými volbami výraznější roli, je pozitivní, že těm, kdo o migraci v následujících týdnech budou hovořit, můžeme odpovědět: „To jsem nevěděl, že cítíte s evropským společenstvím a evropským lidem takovou sounáležitost.“

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…