Jaroslav Dvořák: Zelení elitou stavebního zákona aneb Ekologické spolky zvýhodňuje zákon. Jsou víc než všichni ostatní?

02.03.2017 8:35

Politika i média řeší, jak dlouho ještě vydrží premiér, respektive co bude dál, neměla by však zapadnout skutečnost, že Poslanecká sněmovna projednává vládní předlohu novely Stavebního zákona.

Jaroslav Dvořák: Zelení elitou stavebního zákona aneb Ekologické spolky zvýhodňuje zákon. Jsou víc než všichni ostatní?
Foto: Archiv J. D.
Popisek: Jaroslav Dvořák.

Zákona, který, díky zbrklosti (aspoň v to doufám) předchozích předkladatelů poslední novely, povznesl zelená ekologická sdružení nad všechny smrtelníky - zelená elita jako brzda rozvoje.  Ekologické spolky (jedinou jejich aktivitou je ekologická činnost) byly a stále jsou obdařeni výjimečným postavením v procesech Stavebního zákona u řízení územního či stavebního. Toto postavení je vysoce nerovné a bezprecendentně znevýhodňující ostatní účastníky. Navíc neexistuje jasný důvod pro takovou právní deviaci. „Zelo-eko spolky“ obstruují projednávání stavebních záměrů, napadají vydaná rozhodnutí u správních soudů, dovolávajíc se přitom právě na svoje právní postavení.  Zjednodušeně, zelo-eko spolek z Ostravy si může u správního soudu žalobou vymoci zastavení například stavby pražského metra nebo schvalovaní pražského územního plánu. Aniž by byl účastníkem řízení, nebo aspoň měl něco společného s Prahou, byť třeba jen sídlo.  

Výsledek takové legislativní „chyby“ zakouší stát, obec, město tak samozřejmě soukromí investoři, kdy vydaná rozhodnutí jsou „zastavována“ žalobou u správních soudů. Úkony navázané na vydaná rozhodnutí jsou tak oddalována a rušena, vznikají další vícenáklady, propadají lhůty vydaných rozhodnutí. Projekty se přepracovávají a rozdělují se do dílčích mikroprojektů, na něž jsou následně vydávána dílčí, úseková, rozhodnutí (například původně jedno stavební povolení je rozděleno na 20 dílčích etap). Časový harmonogram projektu se stává věštěním a na to navázané financování sázkou do loterie. Obvyklou samozřejmostí je skutečnost, že takový stav věcí je především v našem českém prostředí. Ani v Německu, Rakousku nebo Polsku takové zvýhodnění ekologických spolků nenajdete.

Pro mne osobně takové elitářství ekologických spolků nad právy ostatních smrtelníků má i politický rozměr. Ekologické spolky považuji za propagátory a voliče především politiky strany Zelených, spíše než jiných, to je zřejmé. Zřejmé je, že nesmí docházet ke zvýhodňování politicky jasně vyprofilovaných skupin. Ekologické spolky nejsou ani sociálně ani zdravotně znevýhodněni, aby zasluhovali „dorovnání“ zvýhodněním. Věřím, že zákonodárce toto chápe a ve stávající novele uvede věci na pravou míru. Před zákonem jsme si všichni rovni, proč jsou zelo-eko spolky něco víc? Nebo platí staré známé „.....je to marný, je to marný, je to marný...“ - je to zelený?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…