Jaroslav Křůpala: Stříbro - bude dosaženo 130 milionů prodaných uncí?

11.12.2015 11:28

Hong Kong je světově známým přístavem, ve kterém dochází k výraznému přílivu a odlivu zlata. Začátkem listopadu opustilo Hong Kong téměř 38 % veškerého zlata COMEXU. Těchto 38 % představuje 21 tun (658 652 trojských uncí) nejryzejšího zlata 24 karátů.

Jaroslav Křůpala: Stříbro - bude dosaženo 130 milionů prodaných uncí?
Foto: SAFINA
Popisek: Ilustrační fotografie z rafinace stříbra

Předběžná zpráva organizace Silver Institute pro rok 2015 hovoří o tom, že celkový objem prodeje stříbrných mincí by měl v tomto roce dosáhnout neuvěřitelných 130 milionů uncí (Moz). Takto výrazný nárůst prodeje byl naposledy zaznamenán v roce 2008, tedy v době, kdy došlo k pádu amerického investičního bankovního systému a realitního trhu. Bude se scénář opakovat?

Cena stříbra v USD/oz v letech 1975–2015

Mezi lety 2003 a 2007 se celkové objemy prodeje pohybovaly od 32,7 Moz do 42,4 Moz. Poptávka prudce narostla během finanční krize v roce 2008 (64,3 Moz) a nadále se zvyšovala na 110 Moz v roce 2011, kdy cena dosáhla svého maxima, 49 dolarů za unci. Po pádu ceny klesala i poptávka, až se cena dostala k dnešním téměř 14 dolarům, což motivuje investory k vysokoobjemovým nákupům.

Výrazný nárůst poptávky potvrzují aktuální data Kanadské královské mincovny, která ve své zprávě za  3. čtvrtletí uvedla, že došlo k 76% (9,5 Moz) nárůstu ve srovnání s rokem 2014 (5,4 Moz).

V současné době americká mincovna prodala 43,8 Moz Silver Eagles. Budeme-li předpokládat, že americká mincovna do závěru tohoto roku poskytne přibližně 1 Moz stříbrných Eagles každý týden, znamenalo by to celkový prodej ve výši 47 Moz. Lze s jistotu konstatovat, že prodej kanadských královských  Maple Leafs dosáhne nového historického maxima (30+ Moz).

Přestože se předpokládá dosažení hranice 130 milionů prodaných uncí, do vyšší ceny na burze se tento objem neprojevil, což může být pro investory frustrující. Je však potřeba pochopit, že cena fyzického kovu je do této doby téměř identická se Silver Futures, kde naopak dochází k záporné poptávce, tedy k výraznému odprodeji této papírové formy stříbra.

Zvýšená poptávka se projeví v komoditních cyklech až s časovým odstupem. Pokud se malé procento populace rozhodne investovat zlomek svého bohatství do stříbra, očekáváme zvýšení ceny stříbra minimálně na dvojnásobek současné úrovně. Cílem je opětovné atakování hranice 50 dolarů za unci. Pokud by nastala obdobná situace z roku 2008, kdy došlo k oslabení dolaru, cyklus by se podobal pohybům cen stříbrného kovu z období let 2008–2012. I v roce 2008 docházelo ke snižování ratingů významných amerických bank a následnému snižování úrokových sazeb.

Poměr ceny zlata a stříbra dosahoval od roku 1987 v průměru hodnoty 27. Aktuální (ne)poměr je ve výši 75,6. Momentálně se pohybujeme u horní hranice, neboť toto rozpětí se od roku 1987 pohybovalo mezi hodnotami 14 a 99. Podle geologické společnosti Jefferson Lab je stříbro v zemské kůře 19krát vzácnější než zlato. Pokud by nedošlo ke změně ceně zlata, cena stříbra po korekci by měla být ve výši 39 dolarů za unci.

Jaroslav Křůpala, investiční analytik Zlaťáky.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…