Jaroslav Michal: Norsko znovu prohrálo před Štrasburským soudem. Hned dvakrát

11.03.2020 20:05

Hned ve dvou případech dal dnes Evropský soud pro lidská práva (ESLP) za pravdu rodičům, kteří žalovali Norsko za odebrání dětí.

Jaroslav Michal: Norsko znovu prohrálo před Štrasburským soudem. Hned dvakrát
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Štrasburský  soud v projednávaných případech konstatoval porušení článku 8 Evropské úmluvy o lidských  právech, který zakotvuje právo na soukromý a rodinný život. Rodinám přiřknul odškodnění za nemajetkovou újmu v prvním případě ve výši 25 tisíc EUR, ve druhém případě ve výši 35 tisíc EUR a 9500 EUR na náklady řízení. 

V prvním případě Hernehult vs.Norsko byli rodičům (otec Švéd a matka Rumunka) odebráni  tři synové, protože sociální služba Barnevern měla pochybnosti o jejich rodičovských  kompetencích. Dvě z dětí skončily u pěstounů, třetí „se speciálními potřebami“ bylo umístěno do ústavu, protože péče o něj byla pro pěstouny příliš náročná. Právě třetí syn byl nakonec do rodiny vrácen, zatímco další dva zůstali u pěstounů  s odůvodněním, že si u nich zvykli. Norské soudy umožnily rodičům setkat se s dětmi šestkrát za rok."

Osobně se znám s Danem Hernehultem a jeho rodinou, kterou celá situace hluboce zasáhla. Rozhodnutí v jeho případě je výjimečné i v tom, že poprvé byl Soudem zpochybněn i důvod odběru dětí, který byl nečekaný. A také v tom, že pan Hernehult má  u ESLP akceptovanou ještě druhou stížnost ke svému případu s číslem 20102/19. Obě stížnosti si sepsal sám,"doplňuje europoslanec Tomáš Zdechovský, který se dlouhodobě zabývá opatrovnickými případy.

Druhou žalobu Pederson a ostatní vs.Norsko podali norští rodiče (matka filipínského původu) kvůli odebrání několikaměsíčního miminka, protože úřady došly k závěru, že rodiče jsou mentálně nemocní a neschopní péče o dítě. Dítě bylo nejdříve umístěno k pěstounům  s tím, že rodičům byly povoleny dvě dvouhodinové schůzky ročně, následně bylo dáno k adopci. Vyšší soudy odmítly žádost o navrácení dítěte, protože již přilnulo ke svým pěstounům.„Od léta bylo Norsko za porušení práv rodin odsouzeno již po šesté, další kauzy - včetně případu českých dětí Michalákových -  na projednání,“ dodává závěrem senátorka Jitka Chalánková z Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.