Jaroslav Michal: Sloučení VoZP ČR s jinými zdravotními pojišťovnami by bylo nyní hazardem

05.09.2014 9:15

Na našem trhu zdravotnických informací se opět objevila zpráva o snaze některých politiků sloučit Vojenskou zdravotní pojišťovnu s pojišťovnami Ministerstva vnitra a VoZP ČR.

Jaroslav Michal: Sloučení VoZP ČR s jinými zdravotními pojišťovnami by bylo nyní hazardem
Foto: red
Popisek: Vojenská zdravotní pojišťovna

Ať už je tato snaha vedena partikulárními zájmy politickými nebo ekonomickými, zcela určitě nebere v úvahu širší okolnosti, které ke vzniku jednotlivých oborových pojišťoven vedly a které zejména v současné mezinárodní situaci opět získávají na aktuálnosti.

Vojenská zdravotní pojišťovna je jednou z nejdéle působících zdravotních pojišťoven na území České republiky. Byla zřízena již 23. prosince 1992 podle zákona č. 280/1992 Sb. jako pojišťovna zaměstnanecká, přičemž zdravotní pojištění provádí na základě uděleného povolení. V tomto roce tedy působí na trhu veřejného zdravotního pojištění již 21 let. Podnět k jejímu zřízení dalo Federální ministerstvo obrany, které si bylo vědomo toho, že v nových podmínkách je třeba vytvořit specifickou zdravotní pojišťovnu, která bude zajišťovat úhradu zdravotní péče vojákům v činné službě a současně plnit v této souvislosti specifické úkoly spojené s Armádou ČR. Jde zejména o ochranu utajovaných skutečností, přístup do vojenských zdravotnických zařízení, do posádkových ošetřoven, do zdravotnické dokumentace vojáků, ale i o správu specifických vojenských fondů vytvořených pro tyto účely příslušným zákonem.  Specifikem Vojenské zdravotní pojišťovny ČR je tedy zákonem definovaný vztah právě k Armádě ČR. Žádná jiná pojišťovna takto definovaný právní vztah k jedné skupině pojištěnců nemá. To se promítá do řady činností a oprávnění, které vůči vojákům profesionálům, ale i ozbrojeným silám NATO působícím na území České republiky má. Současně je VoZP ČR otevřena široké veřejnosti a umožňuje tak výhody spojené s péčí o armádu poskytovat všem svým klientům.

Česká republika se v rámci svých závazků v NATO zúčastňuje už řadu let různých mírových misí, které jsou spojeny s nebezpečím pro profesionální vojáky, kteří s nasazením svého vlastního života brání daleko za našimi hranicemi i za hranicemi členských států NATO principy demokracie a boje proti terorismu. Je to jedna ze základních doktrín NATO a účast našich vojáků je nejenom ctí, ale i povinností vůči ostatním členům NATO a EU. Tato účast je samozřejmě spojena s vytvářením nadstandardních podmínek pro preventivní i aktuální zdravotní péči pro profesionální vojáky i pro koordinaci této péče s ostatními členskými státy NATO.  VoZP ČR má vytvořen komplexní program péče o novodobé válečné veterány a jejich rodinné příslušníky a jenom velice těžko je v této oblasti vzhledem ke svým zkušenostem, tradici a úzkému sepětí s Armádou české republiky a Ministerstvem obrany nahraditelná.  Česká republika přinesla jenom v poslední době velikou oběť na oltář boje proti terorismu v podobě smrti pěti vojáků v rámci mírové mise v Afghánistánu a rozhodně se nedá říci, že by v celosvětovém měřítku pokračoval vývoj k větší bezpečnosti a k omezení výdajů na zbrojení. V současné době Česká republika uvažuje o převzetí mírové mise na Golanských výšinách na hranici mezi Izraelem a Sýrií, a to rozhodně není klidné a bezpečné místo k životu. Přitom kontingent, který bychom do této oblasti vysílali, by v celkovém počtu převyšoval 150 vojáků. A nemusíme chodit tak daleko. Bezpečnostní situace se komplikuje i na samé východní hranici Evropské unie. Ukrajina se stává středobodem nestability v této oblasti a to nutí vojska členských států NATO k vyšší bdělosti a připravenosti na případné nenadálé události. A to se samozřejmě týká i naší armády.

Těžko uvěřit, že by někoho v této situaci napadlo zrušit zázemí pro proplácení zdravotní péče  a poskytování nadstandardních programů a vytváření velice specifických podmínek pro profesionální vojáky, kteří ve velice obtížných podmínkách riskují zdraví i životy pro větší klid našich duší, jejichž těla jsou pohodlně usazena v prostorných obývacích pokojích před velkými televizními obrazovkami, na kterých sledujeme téměř v přímém přenosu bojové situace, do kterých se profesionální armády NATO v různých částech světa dostávají. To by mohl snad pouze sebevrah anebo člověk, který si není vědom dosahu své vlastní odpovědnosti, která z jeho postavení vyplývá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VoZP

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…