Jaroslav Michal: Vojenská zdravotní pojišťovna ČR má stále jako jediná nasmlouvanou léčbu protonem v Praze

18.09.2014 16:56

Léčba protonem je poskytována nemocným rakovinou ve vyspělých zemích už od sedmdesátých let minulého století. Zpočátku se spíše jednalo o výzkumné a ne léčebné ústavy. Není divu. Léčba protonovým zářením byla novinkou a tak léčba u vybraných případů nádorového onemocnění probíhala spíše na experimentální bázi.

Jaroslav Michal:  Vojenská zdravotní pojišťovna ČR má stále jako jediná nasmlouvanou léčbu protonem  v Praze
Foto: proton therapy center
Popisek: Proton Therapy Center

Postupem času se ukázalo, že protonové záření je v určitých přesně vyspecifikovaných diagnózách vhodnou alternativou k záření klasickému, tedy neutronem, že je v mnoha ohledech šetrnější, dává pacientovi větší naději na celkové vyléčení a na následný plnohodnotný život bez vedlejších následků. Od té doby bylo postaveno množství protonových center po celém světě. Některá jsou orientována na úzkou skupinu rakovinných onemocnění, kupříkladu na oční nádory, některá jsou univerzálnější a jsou schopna odléčit poměrně širokou paletu diagnóz.  Dostupnost této léčby se pro nemocné ve vyspělých zemích zvýšila a postupem času se ukazuje, že protonová léčba má své právo na místo na slunci, přestože jí někteří konzervativní onkologové stále ještě považují spíše za experimentální, nedostatečně ověřenou a nabádají ke zdrženlivému optimismu.

Vojenská zdravotní pojišťovna ČR si jako jediná pojišťovna na našem trhu včas uvědomila, že jako hlídací pes nových léčebných technologií, které se snaží poskytnout svým pojištěncům, je třeba v případě protonové léčby zavětřit. Tak jako v jiných případech, i v případě léčby protonem se VoZP ČR ukázala jako plátce zdravotní péče, který neváhá vybudovat nové cesty tam, kde jiní ještě neokusili terén ani bosou, ani obutou nohou. Jakmile bylo v Praze postaveno a uvedeno do provozu nové moderní protonové centrum, hledala VoZP ČR možnost, jak tuto službu za přijatelných, ještě lépe výhodných podmínek poskytnout svým pojištěncům. Podařilo se jí s pražským protonovým centrem uzavřít smlouvu na léčbu svých pojištěnců s neomezeným počtem, tj. není tato služba poskytována jenom těm vybraným, případně nemůže se stát, že kvóta léčených v daném roce je už naplněna a tak přesto, že pacient je pro tento typ léčby vhodný a nutně jí potřebuje, nemůže mu již být poskytnuta. Zvláštní důraz je kladen na léčbu nádorových onemocnění u dětí a mladistvých, u kterých jsou velice pečlivě zvažovány a posléze ze strany pojišťovny kontrolovány všechny kroky, které vedou k co nejefektivnější zvolené variantě léčby a všech postupů s tím souvisejících. Některé jiné pojišťovny posílají své pacienty do obdobného zařízení v Mnichově. Argumentem, který je často uváděn jako hlavní, je nižší cena za léčbu v Mnichově než v Praze. Také VoZP ČR má smlouvu s protonovým centrem v Mnichově a může kdykoliv toto zařízení pro své pojištěnce poskytnout. Podařilo se jí však vyjednat výhodnější ceny v Praze, a tak není důvod pacienty, trpící smrtelnou nemocí vláčet až do Mnichova, kde jsou navíc odtrženi od svého domovského prostředí a svých blízkých.

Trh a tržní vztahy v našem zdravotnictví je složitý a je ovlivněn mnoha osobními zájmy.  Často bývá popírána ta nejjednodušší logika a hledají se cesty, které jsou krkolomné a nejsou ve prospěch pacienta.  Ať už je to jakkoliv, VoZP ČR se nedá upřít snaha o poskytnutí těch nejmodernějších způsobů léčby, o sledování nejmodernějších technologií a léčebných postupů ve zdravotnictví, z nichž ty nejlepší a nejúčinnější poskytuje svým pojištěncům.  Albert Einstein tvrdil, že ve fyzice vždy nakonec funguje to, co jsou schopni pochopit všichni. Tedy to jasné a nejjednodušší. Zatímco jiní se topili ve složitých rovnicích a snažili se spojit nespojitelné, Albert Einstein vymyslel teorii relativity a posunul tak chápání světa kolem nás na novou úroveň. Také ve zdravotnictví by měly fungovat ty jasné a nejjednodušší varianty. Nakonec si vždycky cestu prorazí. Postup VoZP ČR je toho důkazem.

 

Jaroslav Michal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…